Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Obezite ameliyatı olarak da bilinen tüp mide ameliyatı, midenin küçültülmesi işlemidir. Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz, tüp mide ameliyatı olanların oruç tutup tutmaması hakkında bilgi verdi.
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Oruç Tutabilir Mi?
14 Mart 2024, 11:12

Uzun süreli açlık ve susuzluğun obezite ameliyatı olan hastalarda sıvı-elektrolit eksikliğine sebep olarak böbrek rahatsızlığı, düşük tansiyon, halsizlik, yorgunluk gibi tablolara yol açabilir. Bu yüzden obezite ameliyatından sonra hastalarımızın bir yıl oruç tutmasını önermiyoruz. Birinci yılın sonunda hekim, hasta ve diyetisyen işbirliği ile kontrollü bir şekilde oruç tutulmaya başlanabilir.

Tüp mide ameliyatları, mide hacminin küçültülmesi (sleeve veya obezite ameliyatı) ve mide küçültme ile birlikte gıda emiliminin azaltılmasını (gastrik bypass) sağlar. Yapılan ameliyattan bağımsız olarak metabolizma düzelinceye ve hedeflenen kiloya ulaşılıncaya kadar diyetisyen kontrolünde düzenli beslenme ve su tüketimi çok önemlidir.

tüp mide ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Obezite ameliyatı sonrası az miktarda ancak sık aralıklarla yemek ve yeterli miktarda sıvı alımı gerekmesi nedeniyle oruç tutulmasını ilk 1 yıl içinde önermiyoruz. Çünkü uzun süreli açlık ve susuzluk sıvı-elektrolit eksikliğine ve bu da böbrek rahatsızlığı, düşük tansiyon, halsizlik, yorgunluk gibi tablolara yol açabilir. Oruç süresi boyunca maruz kalınan uzun süreli açlık sonrası iftarda yenilen yüksek karbonhidrat ve yağlı yiyecekler, gastrik bypasslı hastalarda Dumping Sendromu’na neden olabilir. Hastalar yemek sonrasında hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma, çarpıntı, terleme, baş dönmesi ve ishal şikâyetleri hissedebilirler.

Yukarıda anlattığımız nedenlerden dolayı, obezite ameliyatından sonra hastalarımızın iftar, sahur ve ara öğünlerde gerekli enerjiyi dengeli şekilde alabilmeleri için bir yıl oruç tutmasını önermiyoruz. Birinci yılın sonunda hekim hasta ve diyetisyen işbirliği ile kontrollü bir şekilde oruç tutulmaya başlanabilir.

çorba

İftarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat sonrasında 1. yılını doldurmuş hastalar ise eşlik eden sağlık problemleri yoksa, sağlıklı bir Ramazan menüsü planlayarak oruç tutabilirler. Oruç tutarken dikkat etmeleri gerekenler ise şöyle sıralanabilir;

  1. İftarda beslenmeye su veya çorba ile başlanmalı.
  2. Katı- sıvı ayrımı kuralına uyarak sudan en az yarım saat sonra et, tavuk, balık, kurubaklagiller gibi yüksek proteinli besinlere öncelik verilmeli.
  3. Protein alımından sonra midenin doygunluk durumuna bağlı olarak diğer besin ögelerine devam edilebilir.
  4. Yemek yeme süresi en az 20 dakikaya yayılmalı ve yiyecekler iyice çiğnenerek yavaş yavaş tüketilmeli.
  5. Günlük hayatınızda nasıl azar azar, sık sık beslenmek gerekiyorsa ramazanda da bu alışkanlığa devam edilmeli.
  6. Gün boyunca alınmayan besin öğesi ihtiyaçları iftar ve sahur arasında karşılanmalı. Bunun için mutlaka vaktinde sahura kalkılmalı.
  7. Her öğünden yarım saat önce ve yarım saat sonra mutlaka birer bardak su tüketilmeli.
  8. Sahurda aşırı yağlı ve tuzlu besinler tüketilmemeli.
  9. Sahurda proteinli sütler, yoğurt, peynir gibi gıdalar tüketilebilir. Hafif kahvaltılar tercih edilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ritim bozukluğu olanlar oruç tutabilir mi?
  2. Demir eksikliği olanlar oruç tutabilir mi?
  3. Gastriti olanlar oruç tutabilir mi?
  4. Reflüsü olanlar oruç tutabilir mi?
  5. Migreni olanlar oruç tutabilir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo