Petunya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Petunya çiçeği bakımı nasıl yapılır? Petunya tohumu nasıl ekilir? İşte, evlerinizi renklendirecek petunya çiçeği bakımı hakkında merak edilenler:
Petunya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
07 Aralık 2023, 13:42

Petunya çiçeği, ismini Fransızca'dan almıştır. Patlıcangiller ailesine mensup olan bu çiçeğin bir sürü çeşidi mevcuttur. Çiçek açmak ve gelişimini sürdürebilmek için güneş ışığına ihtiyaç duyan petunya, iç mekanlarda yarı aydınlık yerlerde yetiştirilebilir. Genellikle çiçekleri pembe, mor, beyaz ve sarı renklerindedir. Hafif salaştır. 

petunya çiçeği

Petunya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Petunya çiçeği açık havada konumlandırılacaksa doğrudan güneş görmelidir. İç mekanda konumlandırılacaksa, yarı aydınlık alanlarda saksıda yetiştirilir. 
  2. Petunya çiçeği büyüdükçe enlemesine dağılır ve çalı formunu alır. İlkbahardan don dönemine kadar çiçek açar.
  3. Güneş almayan karanlık yerlerde gelişimini tamamlayamaz. Günde 6-8 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Nemsiz ortamları sever.
  4. Petunya çiçeği suyu sevdiği için, toprak kurudukça sulanmalıdır. Kışın haftada 1, yazın ise haftada 2 kez sulanması yeterli olacaktır.
  5. Çiçeği fazla sulanması, köklerinin çürümesine neden olur. 
  6. Petunya çiçeği için drenajlı saksılar temin edilmelidir. Enlemesine dağıldığı için, dikdörtgen şeklindeki saksılarda daha verimli bir şekilde gelişebilir. 
  7. Petunyalar genellikle askılı saksılarda yetiştirilir. Böylece çiçek büyüdükçe salkımlar aşağı düşmeye başlar ve iç mekanda şık bir görünüme sahip olur.
  8. Petunya çiçeği, toprağı ayırt eder. Kum-torf-gübre gibi karışımlı topraklarda daha iyi sonuç verir. Toprağın suyu tutmaması önemlidir. Sıvı gübre ve türlerini kullanarak çiçeklenmeyi artırabilirsiniz.
  9. Petunya çiçeği, tohumdan veya yeni çıkan filizlerden çoğaltılabilir. 

petunya çiçeği

Petunya Tohumu Nasıl Ekilir?

Petunya çiçeğini tohumdan ekmek uzun sürdüğü için, filizden yetiştirmek daha iyi sonuç verir. Tohumların filizlenmesi 10 haftayı bulur. Bu yüzden filizden yetiştirilmesi daha verimli olur. Tohumlar Mayıs ayından itibaren bahçelere dikilir. Genelde sıralı gruplar halinde ekilir. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ebegümeci nasıl yetiştirilir?
  2. Aslanağzı bakımı nasıl yapılır?
  3. Salon çamı bakımı nasıl yapılır?
  4. Frezya çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  5. Kokina bakımı nasıl yapılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo