Gerbera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Gerbera, renkli yaprakları ile bahçe ve balkonlarda yetiştirilen bir bitkidir. Peki, gerbera çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte, balkonlara çok yakışacak gerbera çiçeğinin bakımı:
Gerbera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
30 Nisan 2024, 12:18

Anavatanı Afrika ve Asya olan gerbera çiçeği, görünümü ile papatyaya benzetilir. Ancak papatyaya göre daha büyük yapraklara sahiptir ve ortasında tomurcuklar bulunur. Genellikle kırmızı, pembe, beyaz, mor ve turuncu gibi farklı renkleriyle bilinen bu bitki, uzun ömürlüdür. Doğru bakıldığı takdirde 35-40 cm'e kadar uzanır. Soğuğa karşı dayanıklı olmadığı için, yaz aylarında balkon ve bahçelerde, kış aylarında ise kapalı ortamda bakılmalıdır. Akdeniz ve Ege iklimine uyum sağlayan bu bitki, oda sıcaklığında da yetiştirilebilir. 

gerbera çiçeği

Gerbera Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Toprak seçimi: Gerbera çiçeği, kaliteli toprakları sever. Bu yüzden dinlendirilmiş kumlu veya kızıl toprak, torf bakımından zengin topraklar çiçeğin gelişimine katkıda bulunur. Ayrıca toprağın su geçirgenliğinin yüksek olmasına da dikkat edilmelidir.
  2. Saksı seçimi: Mutlaka altında drenaj delikleri olan saksılar seçilmelidir. Saksının boyutu, çiçeğe göre küçük veya büyük olmamalıdır. Çiçek büyüdükçe, saksı değişimi yapılabilir. 
  3. Ortam: Gerbera çiçeği, güneşi çok sever ve güneşi görmediği takdirde gelişimi durur. Doğrudan güneş ışığı alabilir ancak uzun süre güneş ışığında bırakılmamalıdır. Bahçeye ekilecekse gölgelik yerlere ekilmeli, sabah veya akşam güneşi alması sağlanmalıdır. Kış aylarında 10 derece soğuğa dayanabildiği için, kapalı ortama alınmalı veya oda sıcaklığında bakılmalıdır. 
  4. Sulama sıklığı: Gerbera çiçeği, yaz aylarında haftada 2 kez sulanabilir. Sulama işleminden önce toprağın nemi kontrol edilmelidir. Toprak nemliyse, sulama işlemini ertesi güne bırakabilirsiniz. Kış aylarında haftada bir kez sulamak yeterlidir. Sulama esnasında çok fazla su vermemeye dikkat edin. Aksi takdirde kökleri çürüyecektir. Ayrıca saksı tablasında biriken suyu da bekletmeden dökün.
  5. Budama: Gerbera çiçeği, ilkbahar aylarının sonlarına doğru dinlenme aşamasına geçer ve yazın çiçeklerini açar. Dinlenme dönemi, budama için en ideal zamandır. Budama işlemi için, yapraklarını kesebilirsiniz. 
  6. Çoğaltma: ''Gerbera çiçeği nasıl çoğaltılır?'' sorusu için, çelikleme yöntemi tercih edilir. Ayrıca budama esnasında ayrılan yaprakları suda bekleterek köklenmelerini sağlayabilir ve köklendikten sonra yeni saksıya ekerek çoğalmalarını sağlayabilirsiniz. Yeni ekilen kökler, can suyu ile sulanmalıdır. 

vazoda gerbera çiçeği

Gerbera Buketi Nasıl Bakılır?

Gerbera, büyük ve hoş yaprakları sayesinde vazo çiçeği olarak da bilinir. Eğer saksı yerine vazoda geldiyse, bakımını doğru bir şekilde yaparak uzun süre çiçeklerini koruyabilirsiniz.

  1. Öncelikle çiçeğin dışındaki plastik koruyucuyu çıkarın.
  2. Köklerini budama makasıyla yaklaşık 2.5 cm olacak şekilde kesin. 
  3. Vazoya dinlendirilmiş su ekleyin ve içine çiçek koruyucusu ekleyerek karıştırın.
  4. Yeni kesilmiş gerberaları bu vazoya aktarın. 
  5. Çiçeklerin kökünü kesmeden önce, serin ve karanlık bir odada 2-3 saat bekleterek alışmalarını sağlayabilirsiniz. 
  6. Gerberaları vazoya ekledikten sonra, vazoyu doğrudan güneş ışığı ve hava akımı olmayan, ısı kaynaklarından uzak bir ortama yerleştirin. 
  7. Gerbera çiçeği, suyu çok sever. Bu yüzden vazonun dolu olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse koruyucu çözeltiler ekleyin. Su seviyesi azaldıkça ekleme yapabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Aşk merdiveni çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  2. Kurdele çiçeği bakımı nasıl yapılır?
  3. Manolya bakımı nasıl yapılır?
  4. Petunya bakımı nasıl yapılır?
  5. Ruh sağlığı için en iyi ev bitkileri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo