Limonlu Tartolet

Limonun her halini sevenlere hafif, ferah bir limonlu tart tarimiz var.
Kaç
Kişilik
10 kişilik
Hazırlama
Süresi
2 saat
Pişirme
Süresi
20 dakika

Limonlu Tartolet Tarifi İçin malzemeler
Tart hamuru:
- 125 gr tereyağı (soğuk)
- 100 gr pudra şekeri
- 1 yumurta
- 250 gr un
- 25 gr badem unu
- 1 fiske tuz
Limon kreması: (Bardak ölçüm 240 ml)
- 3 iri yumurta + 1 yumurta sarısı
- 1/2 bardak limon suyu
- 225 gr tereyağı
- 1 fiske tuz-3/4 bardak şeker
Mascarpone-krema:
- 300 gr mascarpone
- 300 gr %35 yağlı krema + 80 gr pudra şekeri (veya hazır kremşanti + hazırlamak için süt)
Limonlu Tartolet Nasıl Yapılır?
- Tart hamurunu hazırlamak için tereyağını küp küp doğrayın. Yumurta hariç tüm malzemeleri varsa set üstü miksere koyun, palet aparatı ile yüksek devirde çalıştırın.
- Yoksa rondodan geçirebilirsiniz. Karışım kum gibi olunca yumurtayı ekleyin ve hamur toparlanana kadar makineyi çalıştırmaya devam edin.
- Toparlanan hamuru streç film üzerinde dikdörtgen şekline getirip sarın ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
- Hamur dinlenince tezgahınızı unlayın, hamurun üzerine de un serpin ve merdane ile bastıra bastıra açmaya başlayın.
- Hamur büyük olacağından 4,e bölüp ayrı ayrı açabilirsiniz. Hamur yumuşayınca normal bir şekilde açabilirsiniz. Tart kalıbınıza fırça ile çok ince bir şekilde erimiş tereyağı sürün.
- Hamurdan yuvarlak bir parça alıp kalıba yerleştirin. Hamur çok hassas olduğundan çok dikkatli olmalısınız. Hamur kalıbın tüm yüzeyine değmeli.
- Taşan kısımları bıçak ile kesebilirsiniz. Çatal ile tabana sıkça izler bırakın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10-12 dk kontrollü olarak pişirin. Kenarları kızarmaya başlayınca fırından alabilirsiniz.
- Limon kreması için; Mümkünse ısıya dayanıklı cam bir kapta (çelik kaplarda çelik kokusu hissedilebiliyor) limon suyu, şeker, tuz ve yumurtaları karıştırın.
- Ocakta bir sos tenceresinin içine 3-4 parmak su ekleyin ve altını açın. Cam kabınızı sos tenceresinin üzerine yerleştirin. Tabanı kesinlikle suya değmemeli.
- Termometreniz var ise 82 dereceye gelene kadar aralıksız çırpın. Eğer yoksa endişe etmeyin, zaten kıvam aldığında anlayacaksınız. 10 dk kadar sürecek.
- Daha sonra kabı ocaktan alın ve 6-7 dk kadar soğumaya bırakın. 60 dereceye gelmiş olacak. Bu sıcaklığa geldiğinde üzerine tereyağını birer kaşık birer kaşık ekleyin ve çırpın. Tereyağı tamamen karıştığında bir kavanozda beklemeye alın.
- Mascarpone kreması için eğer hazır kremşanti kullanacaksanız paketteki talimatlara göre hazırlayın. Karışım zaten şekerli olduğundan pudra şekeri eklemeyin.
- Mascarpone peynirini çırpın ve kremşantiyi yavaşça üzerine ekleyin, tamamen karışınca çırpmayı bırakın.
- Eğer sıvı kremşanti kullanacaksanız kremanın 100 gr kısmı, mascarpone ve pudra şekerini mikserle yüksek devirde çırpmaya başlayın ve kalan kremayı yavaşça ekleyin. Kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
- Tartlarınızın üzerine önce limon kremasını ekleyin, bir palet veya spatula ile düzleyin.
- Üzerine mascarpone kremanızı sıkma poşeti ile sıkın. Süsleme amacı ile limon kabuğu serpebilirsiniz.

Dergide bu ay neler var?
EN ÇOK OYLANANLAR