Limonlu Tartolet

Limonlu Tartolet
03 Mayıs 2021

Limonun her halini sevenlere hafif, ferah bir limonlu tart tarimiz var.

Hazırlanma Süresi : 2 saat
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Limonlu Tartolet için

Malzemeler

Tart hamuru:

  • 125 gr tereyağı (soğuk)
  • 100 gr pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 250 gr un
  • 25 gr badem unu
  • 1 fiske tuz

Limon kreması: (Bardak ölçüm 240 ml)

  • 3 iri yumurta + 1 yumurta sarısı
  • 1/2 bardak limon suyu
  • 225 gr tereyağı
  • 1 fiske tuz-3/4 bardak şeker

Mascarpone-krema:

  • 300 gr mascarpone
  • 300 gr %35 yağlı krema + 80 gr pudra şekeri (veya hazır kremşanti + hazırlamak için süt)


Limonlu Tartolet

Nasıl Yapılır

  1. Tart hamurunu hazırlamak için tereyağını küp küp doğrayın. Yumurta hariç tüm malzemeleri varsa set üstü miksere koyun, palet aparatı ile yüksek devirde çalıştırın.
  2. Yoksa rondodan geçirebilirsiniz. Karışım kum gibi olunca yumurtayı ekleyin ve hamur toparlanana kadar makineyi çalıştırmaya devam edin.
  3. Toparlanan hamuru streç film üzerinde dikdörtgen şekline getirip sarın ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. 
  4. Hamur dinlenince tezgahınızı unlayın, hamurun üzerine de un serpin ve merdane ile bastıra bastıra açmaya başlayın.
  5. Hamur büyük olacağından 4,e bölüp ayrı ayrı açabilirsiniz. Hamur yumuşayınca normal bir şekilde açabilirsiniz. Tart kalıbınıza fırça ile çok ince bir şekilde erimiş tereyağı sürün.
  6. Hamurdan yuvarlak bir parça alıp kalıba yerleştirin. Hamur çok hassas olduğundan çok dikkatli olmalısınız. Hamur kalıbın tüm yüzeyine değmeli.
  7. Taşan kısımları bıçak ile kesebilirsiniz. Çatal ile tabana sıkça izler bırakın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 10-12 dk kontrollü olarak pişirin. Kenarları kızarmaya başlayınca fırından alabilirsiniz.
  8. Limon kreması için; Mümkünse ısıya dayanıklı cam bir kapta (çelik kaplarda çelik kokusu hissedilebiliyor) limon suyu, şeker, tuz ve yumurtaları karıştırın.
  9. Ocakta bir sos tenceresinin içine 3-4 parmak su ekleyin ve altını açın. Cam kabınızı sos tenceresinin üzerine yerleştirin. Tabanı kesinlikle suya değmemeli.
  10. Termometreniz var ise 82 dereceye gelene kadar aralıksız çırpın. Eğer yoksa endişe etmeyin, zaten kıvam aldığında anlayacaksınız. 10 dk kadar sürecek.
  11. Daha sonra kabı ocaktan alın ve 6-7 dk kadar soğumaya bırakın. 60 dereceye gelmiş olacak. Bu sıcaklığa geldiğinde üzerine tereyağını birer kaşık birer kaşık ekleyin ve çırpın. Tereyağı tamamen karıştığında bir kavanozda beklemeye alın.
  12. Mascarpone kreması için eğer hazır kremşanti kullanacaksanız paketteki talimatlara göre hazırlayın. Karışım zaten şekerli olduğundan pudra şekeri eklemeyin.
  13. Mascarpone peynirini çırpın ve kremşantiyi yavaşça üzerine ekleyin, tamamen karışınca çırpmayı bırakın.
  14. Eğer sıvı kremşanti kullanacaksanız kremanın 100 gr kısmı, mascarpone ve pudra şekerini mikserle yüksek devirde çırpmaya başlayın ve kalan kremayı yavaşça ekleyin. Kıvam alana kadar çırpmaya devam edin.
  15. Tartlarınızın üzerine önce limon kremasını ekleyin, bir palet veya spatula ile düzleyin.
  16. Üzerine mascarpone kremanızı sıkma poşeti ile sıkın. Süsleme amacı ile limon kabuğu serpebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo