ANASAYFA MUTFAK OKULU SAĞLIKLI VE LEZİZ

SAĞLIKLI VE LEZİZ

Sağlıklı ve Leziz

TAVUK SUYU
Gerekli malzeme

2-2.5 kg bütün tavuk
1 pırasa
3-4 havuç
2 soğan
4-5 diş sarımsak
2-3 defneyaprağı
1 kereviz sapı ve yaprakları
Yarım demet maydanoz
1-2 dal taze biberiye
1-2 dal taze kekik
1 çay kaşığı tane karabiber
2-3 dilim taze zencefil
1 çay kaşığı tuz
3-4 ml su
 
Tavuk etlerini parçalara ayırın. Üzerine su ekleyip etleri suda bekletin. Suyunu iyice süzün. Fırın kabına etleri, 3-4 parçaya böldüğünüz soğanı, pırasayı, havucu ve sarımsakları ekleyip yayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin.


Fırın kabından etleri ve sebzeleri alın. Kalan yağlı suya 3 litre su ekleyip fırın kabını ocağa alıp kaynatın. Kaynamaya başlayıp fırın kabındaki yağ tamamen çözülünce tencereye aktarın. Üzerine etleri ve kalan malzemeleri ekleyip kısık ateşte 1.5-2 saat pişirin. Ara ara etin üzerinde biriken köpükleri alın.
~

 
Tencereyi ocaktan alıp tülbent yardımıyla tavuk suyunu süzün ve soğumasını sağlayın. Üzerindeki biriken yağları alıp suyu kalıplara doldurun. Ilınınca derin dondurucuya alın. Dilediğiniz zaman kullanın.


ET SUYU
Gerekli malzeme

2 kg kuzu kemiği (üzerinde az etli)
2 soğan
4 havuç
5-6 diş sarımsak
1 kereviz sapı ve yaprakları
Yarım demet maydanoz
1-2 dal taze biberiye
2-3 defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
1 limonun suyu veya 1 yemek kaşığı elma veya sirkesi
4-5 lt su


Kemikleri derin kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ilave edip en az 30-45 dakika bekletin. Suyu iyice süzün. Kemikleri yarıya böldüğünüz soğan, üçe dörde böldüğünüz havuçlar ve kalan malzemelerle tencereye alıp kaynamaya bırakın. 
~


Kaynamaya başladıktan sonra kapağı açık olarak kısık ateşte 3 saat pişirin. Kaynama sırasında biriken köpükleri tencereden alın.


Ilındıktan sonra tülbentten geçirip süzün. Kavanoza, buz kalıplarına ya da muffin kalıplarına aktarıp derin dondurucuda saklayın.


SEBZE SUYU
Gerekli malzeme
1 kereviz sapı ve yaprakları
3 havuç
1 soğan
1 pırasa
4-5 diş sarımsak
2 defneyaprağı
Yarım demet maydanoz
4-5 dal taze kekik
2 ince dilim taze zencefil
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
3-3.5 litre su


Kapağını sıkıca kapatabileceğiniz tencereye iri doğradığınız havuç, soğan, pırasa, kereviz sapları ve yapraklarını aktarın. Üzerine sarımsakları, taze otları, zencefili, karabiberi, tuzu ve suyu alın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısıp 30-45 dakika pişirin. Ilıdıktan sonra tülbent yardımıyla sebze suyunu süzün.


Kavanoza aktarın. Ilındıktan sonra sıkıca kapağını kapatıp, buzdolabında 1 ay muhafaza edebilirsiniz.

~
BALIK SUYU
Gerekli malzeme

2 kg balık kafası, kemikleri, kuyruğu
Yarım kg kırlangıç veya levrek-çipura
2 soğan
1-2 dal biberiye
1 limon veya 1-2 yemek kaşığı elma-üzüm sirkesi
Yarım demet maydanoz
2 havuç
1-2 dal taze biberiye
1-2 dal taze tarhun
1-2 dal adaçayı
1 kereviz sapı ve yaprakları
1 çay kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı tuz


Balık etlerini, kemiklerini, kafasını ve kuyrukları bol suda iyice yıkayıp 30-45 dakika suda bekletin ve suyunu iyice süzün. Derin bir tencereye su hariç tüm malzemeleri ekleyip 7-8 dakika kavurun.


Üzerine sıcak suyu ekleyip kapağı açık olarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısıp 2.5-3 saat pişirin.


Tencereyi ocaktan alıp tülbent yardımıyla iyice süzün. Soğuduktan sonra kaplara aktarıp derin dondurucuda saklayın.



Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.