Yulaf, buğdaygiller (Poaceae) familyasından bir tahıl türüdür. Son yıllarda çok popüler olan bu yiyecek, bütün bir halde kullanılır. İsteğe göre yoğurt veya süt ile karıştırılır. Ayrıca kahvaltılarda meyvelerle birlikte karıştırılarak tüketimi de oldukça yaygındır. Yulaf, smoothie gibi içeceklere de eklenebilir. Ancak kullanım yöntemine göre blenderdan geçirmek veya öncesinde sütte bekleterek yumuşatmak daha doğru olacaktır.
Evet, yulaf blenderdan geçirilebilir ve bu işlem aslında yulafın kullanım alanını çok genişletir. Çünkü yulaf ezmesi, doğal hâliyle iri tanelidir ve her tarifte kolayca erimez ya da karışmaz. Blenderdan geçirmek, onu farklı kıvamlara dönüştürerek çok daha işlevsel hale getirir.
Yulafı doğrudan eklediğinde içecekte pütürlü hissedebilirsin. Önce blenderda un kıvamına getirirsen, muz, süt veya yoğurtla karıştığında kremamsı bir içim sağlar. Özellikle kahvaltı yerine geçen “tok tutan içecekler” için idealdir.
Un kıvamına getirilmiş yulaf, beyaz una sağlıklı bir alternatiftir. Pancake, kurabiye, muffin, krep, pizza tabanı gibi tariflerde kullanılabilir. Glutensiz beslenmek isteyenler için (tamamen glutensiz üretimden gelen yulaf tercih edildiğinde) güvenli bir çözümdür.
Blenderdan geçirilmiş yulaf, su veya sütle pişirildiğinde çok daha hızlı yumuşar. Özellikle bebekler, çocuklar veya yumuşak dokulu yiyecek tercih edenler için uygundur.
Az miktarda eklenen toz halindeki yulaf, doğal bir kıvam artırıcı görevi görür. Un ya da nişasta kullanmadan, sağlıklı bir şekilde çorbaları yoğunlaştırabilirsin.