Yeşillikler Nasıl Suda Bekletilir?

29 Kasım 2025, 13:22 tarihinde güncellendi.
Yeşillikleri suda bekletmek; üzerlerindeki toprak, kum ve böcek kalıntılarını temizlemek için etkili bir yöntemdir. Peki, yeşillikler nasıl suda bekletilir? İşte o etkili yöntemler!
Yeşillikler Nasıl Suda Bekletilir?

Yeşillikleri ayıklayıp geniş bir kapta soğuk suya koyarak 5-10 dakika bekletin. İsterseniz suya biraz sirke veya karbonat ekleyerek mikroplardan arındırabilirsiniz. Sudan çıkarırken dibine çöken tortuları karıştırmadan alın ve iyice kurulayın.

yeşillik

Ayıklama ve İlk Temizlik

  1. Yeşillikleri (marul, maydanoz, roka, nane, dereotu vb.) saplarından ve sararmış yapraklardan ayıklayın.
  2. Gerekirse büyük parçaları bölün.

Derin Bir Kap veya Leke Tutmayan Bir Leğen Kullanın

Geniş bir kabı soğuk suyla doldurun.

Sirke veya Karbonat Ekleyebilirsiniz (Opsiyonel)

  1. 1 litre suya 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi veya 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin.
  2. Bu adım, mikroorganizmaları azaltmaya yardımcı olur.
  3. Ancak aşırı bekletmek vitamin kaybına neden olabilir.

yeşillik

Yeşillikleri Suya Bırakın

  1. Yeşillikleri suya bastırın, karıştırın ve 5–10 dakika bekletin.
  2. Kum ve topraklar dibe çökecektir.

Sudan Çıkarırken Dikkat

  1. Yeşillikleri kaptan alırken elinizle değil, bir kevgirle üstten alın.
  2. Dibindeki tortulu su karışmamalı.

Gerekirse Tekrar Durulayın

Eğer çok kirliyse bu işlemi 2–3 kez taze suyla tekrarlayın.

yeşillik

Kurulama

  1. Temizlenen yeşillikleri kurutmak için:
  2. Ya bir salata kurutucusu kullanın,
  3. Ya da temiz bir mutfak havlusuna serip nazikçe kurulayın.

İpuçları

  1. Bekletme süresi 15 dakikayı geçmemeli.
  2. Yıkadıktan sonra hemen tüketmeyecekseniz, iyice kurutup hava almayan bir kapta buzdolabına kaldırın.
  3. Suda çok uzun süre bekletmek yeşilliklerin çürümesine ve besin değerlerinin azalmasına neden olabilir.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo