Yaz, sadece tatil değil; yeni tatlar keşfetmenin, doğayla iç içe olmanın ve farklı mutfakların izini sürmenin de mevsimi. Bodrum’un koylarından Alaçatı’nın taş sokaklarına, Ayvalık’ın zeytinliklerinden bahçelere kurulan sofralara uzanan bu özel rotalarda, lezzet duraklarına kısa bir yolculuğa çıkıyoruz.
Hazırlayan: Senem Bal Ay
Mandarin Oriental, Bodrum’da bulunan Lucca by the Sea, modern Akdeniz ve Ege mutfağı lezzetlerini tadabileceğiniz bir mekan. 2024 Michelin Tavsiye Listesi’nde yer alan ve Gault&Millau tarafından Chef’s Table kategorisinde 2 Toque ödülü olan Lucca by the Sea, 2025 yaz sezonunda da yine konuklarını ağırlıyor. Menüde ‘Bodrum mandarin ceviche’, ‘yerel ahtapot asado’ ve ‘ızgara bebek kalamar’ gibi taze deniz ürünlerinin yanı sıra makarna seçenekleri ve gurme pizzalar da yer alıyor. Denize bakan manzarası, gün batımı saatleri de mekanın öne çıkan keyifli özelliklerinden.
Geçtiğimiz yaz Bitez’de kapılarını açan Beynel’in mutfağında, şef ve restoranın kurucusu Tamer Özkan var. Beynel Bitez, coğrafi işaretli ürünlerle hazırlanmış meze ve kebap restoranı. Şef Tamer Özkan, imzasını taşıyan menüsünde, iyi malzeme kullanmakla birlikte, malzemelerin doğduğu coğrafyayı da tabakta yaşatmayı hedefliyor. Restoranın ağaçlarla bezenmiş bahçesindeki bir masada yerinizi alın; önce nefis mezelerinden tadın, ardından kebaplarını deneyimleyin… Beynel Bitez’in yaza özel hazırladığı yeni mezeleri ve tatlıları da mutlaka tadın... ‘Hurmiyeli (mürdüm erikli) yaprak sarma’, klasik sarma lezzeti Tokat’ın narince asma yapraklarıyla, yöresel iç harcının içine gizlenmiş mürdüm eriği ile bir arada sunuluyor. ‘Boduç (baklalı) yaprak sarma’ ise baklayı sevmeyenlere bile sevdirecek bu yorum; narince yapraklarının içinde bol bakla, Datça’nın domatesleriyle hazırlanmış özel sos ve Vakfıkebir’in gerçek tereyağı bir araya geliyor. ‘Enginar bükmesi’ ise taze Urla enginarı, Bodrum’un meşhur gambilyası, Ayvalık’tan gelen kaşar loru ve Van’ın aromatik otlu peyniriyle. Üzerinde ise zencefil turşusu ve Bodrum mandalinası özüyle bir dokunuş var. Ayrıca ‘fırın kokoreç’, Birecik patlıcanından ‘patlıcan kebabı’, ‘Hırpıt Paşa tatlısı’ mekanda tadabileceğiniz lezzetler arasında. 12 ay açık restoran bahar ve yaz aylarında çok keyifli. Rotanızı Bitez’e çevirin…
The Bodrum Edition’da bulunan mekan, Ege mutfağının doğallığını ve sadeliğini modern tekniklerle yorumlayarak konuklarına bir gastronomi deneyimi yaşatıyor. Ege topraklarının sunduğu yerel malzemelerle misafirlerini bir gastronomik yolculuğa çıkarıyor. “Tarladan sofraya” felsefesiyle hareket eden Kitchen by Osman Sezener’in menüsünde; soğuk başlangıçlardan Bodrum narenciyeleriyle hazırlanan sosla zenginleştirilen ‘Bargilya mavi kuyruk karides’, sıcak başlangıçlardan Bodrum gambilya fava eşliğinde sunulan Kuzey Ege’den ahtapot ve ana yemeklerden ‘dana bonfile’, kuzu göbeği mantarı ve pazı öne çıkıyor.
İstanbul’da Yeşilköy, Beyoğlu, Göktürk’te şubeleri bulunan Eleos, yaz aylarında rotayı Bodrum’a da çeviriyor. Müdavimlerinin çok sevdiği lezzetlerini ve hoş ambiyansını yine bu sezon da Bitez’e taşıyor. Her zaman olduğu gibi deniz ürünlerinin başrolde olduğu menüsünü burada tatmak mümkün. Yemeklerin lezzeti kadar sunumları da öylesine şık ve güzel ki, yaz akşamları Bodrum’da bu keyfi mutlaka deneyimleyin. Yemeğin finalinde ise bir Eleos klasiği; meyve sunumu ve tatlılar elbette sizi bekliyor. Haziran ayında Bitez’de kapılarını açıyor.
Cennet Koyu’nda konumlanan Mandarin Oriental, Bodrum’da yer alan Hakkasan, Çin’in Kanton bölgesine özgü lezzetleriyle her gün 19.00-01.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Antik Uzakdoğu yemeklerinden alınan ilhamla yaratılan yeni lezzetleri, modern dokunuşlu geleneksel Kanton mutfağı olarak sunan Hakkasan, imza yemekleriyle öne çıkıyor. Başlangıç menüsündeki ‘Supreme Dim Sum’, ‘çıtır ördek salatası’, ‘Morel mantarlı ve sebzeli Çin böreği’ gibi seçenekler; Hakkasan’ın imza yemeği ‘Pekin örneği’, wok’ta ‘kızarmış karides’, ‘ızgara siyah morina balığı’ ve ‘ızgara kuzu pirzola’ gibi ana yemekler ise bu deneyimi taçlandırıyor. Cennet Koyu’nun özel manzarası eşliğinde, denizden ulaşım imkanı da olan Hakkasan keyifli bir akşam yemeği için aklınızda olsun.
Alaçatı’da bulunan KestelINN, bu rotada keyfili bir konaklama deneyimi yaşayabileceğiniz bir otel. 7 odası, geçmişin izlerini taşıyan antika eşyalar ve sanat eserleri ile özenle dekore edilmiş. KestelINN’in mutfağı ise bulunduğu coğrafyanın ruhunu taşıyan ve doğanın ritmine göre şekillenen bir konsepte sahip. Mevsim, toprak ve tazelik önce geliyor. Her tarif, doğanın ritmine uyumla şekilleniyor. 2025 yaz menüsünde yer alan ‘tahinli yoğurt ve tabule eşliğinde sunulan falafel’, farklı mutfaklardan ilham alarak doğayla uyumlu bir yorum sunarken; ana yemeklerde deniz mahsulleri ve otlar lezzet şöleni yaratıyor. Ovacık Tarla’da düzenlenen tadım etkinliklerini de takip edebilirsiniz.
Ayvalık’ta ASKEV’in (Ayvalık Sanat ve Kültür Eğitim Vakfı) bahçesinde bulunan mekanı mutlaka keşif listenize ekleyin. Süs havuzları, yemyeşil bitki ve ağaçlarla bezenmiş bahçesi harika. Kahve keyfinden kahvaltı lezzetlerine, salatalardan tatlılara çeşit çeşit lezzet sunan bir menüsü var.
Alaçatı’da bulunan Alavya Hotel; atmosferi, konaklama konforu, sakin ve dingin ortamı ile bu rotanın öne çıkan konaklama adreslerinden biri. Otelin içinde konumlanan Mitu Lokanta ise şef Hüseyin Pancar’ın imzasını taşıyan lezzetleri tadabileceğiniz bir mekan. Bahar ve yaz aylarında bahçedeki masalarından birine oturun, mevsimsel ve yerel lezzetlerin öne çıktığı menüsünden yemeklerinin ve harika atmosferinin keyfine varın.
Zeytinlikte bir lezzet köşesi: Karina. Zeytin ağaçlarının arasından süzülen güneş, hafif esen bir rüzgar, gün batımı saatleri... Karina’da bahar ve yaz aylarında yemek keyfi ayrı güzel. Hem atmosferi hem de yemekleri nefis. Bohça salatası, enginar, ceviche gibi lezzetler var menüsünde...
Paris, Roma, Saint-Tropez, Monako gibi rotalarda şubeleri olan ünlü restoran Gigi Rigolatto bu yaz özel pop-up mekanı ile haziran ayında Mandarin Oriental, Bodrum’da. Restoran, Ege kıyılarının manzarasına nazır terasında 140 kişilik oturma alanına sahip olacak. Menüsü, İtalyan mutfağı lezzetleri sunuyor. @gigi_restaurant_bodrum
Bodrum’da Tilkicik Koyu’nda bulunan The Bodrum Edition’da sezonun yenilikleri, farklı lezzetleriyle Zula ve Kiff.
Khai Hotel Bodrum’un restoranı Opaque by The Sea yaz sezonuna yenilenen menüsüyle merhaba dedi. Şef Nilay Lale’nin imzasını taşıyan yine nefis lezzetler sunuyor. Radarınızda olsun... @khaihotels
Maslak’ta bulunan Ahmet Ustam Ocakbaşı bu yaz Bodrum Türkbükü’nde müdavimlerini ağırlayacak. @ahmetustamocakbasi
İstanbul’da Caddebostan ve Kalamış’ta şubeleri olan Perran Ocakbaşı bu yaz rotasını Bodrum’a çeviriyor. Yalıkavak’ta Tilkicik Koyu’nda kapılarını açıyor. Kebap çeşitlerinden yöresel mezelere ve taş fırın ürünlerine kadar farklı lezzetler menüsünde yer alıyor.
Bodrum Loft’ta bu sezonun sürprizi The Pantry... İstanbul’da Anadolu Hisarı, Akmerkez ve Londra’da hizmet veren The Pantry, 15 Mayıs itibarıyla yaz sezonu boyunca Bodrum Loft’ta. The Pantry Bodrum’un glütensiz, rafine şekersiz ve katkı maddesi içermeyen ürünlerle hazırladığı menülerini keşfedin. @thepantryistanbul