Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da çok sevilen yağlı kara yemeği, et, un ve kuyruk yağı ile yapılır. Yağlı kavurma olarak da bilinen bu yemeğin yapımında etler büyük büyük doğranır ve şişlere geçirilir. Genellikle közlenmiş domates, biber ve soğan eşliğinde sunulur. Şalgam ve ayranla birlikte tüketilen yağlı kara, mangalda veya tavada pişirilebilir. İşte, yağlı kara tarifi:
Malzemeler;
Yapılışı: Kuyruk yağını küçük küçük doğrayın. Tavaya alıp kısık ateşte erimesini sağlayın. Tüm yağı bırakınca kalan tortuları (ciğirdek) çıkar ve sadece sıvı yağı bırakın. Kuyruk yağı iyice kızınca içine unu ekleyin. Sürekli karıştırarak unun rengi koyulaşana kadar (hafif kahverengi) kavurun. Tuzunu ekleyin. Eğer kavurma ya da kıyma kullanıyorsan, ayrı bir tavada pişirip en son ekleyebilirsiniz. Yağlı karayı, sıcak sıcak ayran veya turşu eşliğinde servis edebilirsiniz.
Yağlı kara yemeği mangalda pişirilecekse, şişlere geçirerek de pişirmeyi deneyebilirsiniz.