ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTİVALİ'NE 285 BİN KİŞİ KATILDI

ULUSLARARASI ADANA LEZZET FESTİVALİ'NE 285 BİN KİŞİ KATILDI

Coğrafya Lezzettir temasıyla bu yıl 5. kez gerçekleşen Uluslararası Adana Lezzet Festivali 3 gün boyunca 285 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Uluslararası Adana Lezzet Festivali'ne 285 bin kişi katıldı


8-10 Ekim tarihleri arasında Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde Adana Merkez Park’ta “Coğrafya Lezzettir” temasıyla gerçekleşen 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali, Adana halkının yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından 285 bin kişiyi ağırladı. 51 konuşmacının yer aldığı festivalin Lezzet Sahnesi’nde ise 23 yerel, ulusal ve uluslararası şef, özel sahne sunumları ile Adana mutfağının lezzetlerini kendilerine has tarifleri ile yorumladı. Adana’nın ikonik lezzeti Adana Kebap başta olmak üzere şehrin mutfağına ait lezzetlerin sunulduğu festivalde 35.000 kg et tüketildiği düşünüldüğünde festivalin kent ekonomisine katkısı yaklaşık 150.000.000 TL’lik oldu. 

Selanik’ten Adana’ya Mutfak Kültürü Ziyaretçilerle Buluştu

Festivalin son gününde de Lezzet Sahnesi birbirinden ünlü yerel ve ulusal şefi ağırladı. Adana’nın geçmişten günümüze farklı lezzetlerini Ayfer Yavi, Mehmet Yaşin, Deniz Şahin, Türev Uludağ, Eyüp Kemal Sevinç, Melih Demirel, Umut Karakuş, Asuman Kerkez aktarırken, Selanik’ten Adana’ya ortak yemek kültürümüzü yunan şefler Digas Stylianos, Lorentzos George, Michailidou Stavroula ve Koukoutinis Eleftherios lezzetli tariflerle ziyaretçiler için hazırladı.


 21 genç şef ustalık sertifikalarını aldı 

Festivalin bu yılki ilklerinde genç şeflerin Adana kebabı ustalık eğitimi de yer alıyordu. Türkiye genelinde gastronomi ve mutfak sanatları fakültelerinde öğrenim gören 21 öğrenci katıldığı eğitimlerle tescilli Adana kebap ustası sertifikalarının sahibi oldu. Adana Ticaret Odası iş birliğiyle düzenlenen eğitimlerde sertifikalarını alan genç şefler Adana mutfak gönüllüsü olarak meslek hayatlarına devam edecek. 

Türkiye’nin ilk atıksız festivalinde 10 ton atık kaynağından dönüşüme gönderildi

Festivalin bu yılki önemli gündem konularından biri olarak ele alınan sürdürülebilir gelecek kapsamında, tüm atıklar kaynağında ayrıştırılarak dönüşüme gönderildi. Bu kapsamda toplanan 50 litre bitkisel yağ, 3 buçuk ton ambalaj atığı ve 10 ton evsel atık dönüşüme gönderildi. Festivalde toplanan plastik kapaklar ise Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’nin (TOFD) Hayata Kapak Olsun kampanyasına destek oldu. Festivalde toplanan çiğ sebze ve meyve atıkları ise Şef ve Sosyal Girişimci Ebru Baybara Demir’in yürüttüğü “Yaşamı İyileştiriyoruz” projesinden alınan ilham ile komposta dönüştürülmek üzere Atıksız Şehir Adana – Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi için kullanıldı.  Festivalde toplanan çiğ sebze meyve atığıyla elde edilen kompost, tarım topraklarının iyileştirilmesi için çiftçilere ücretsiz verilmek üzere kullanılacak. 

Adana Gastronomisinde Kadınlar

Festivalde bu yıl da Adana gastronomisindeki kadınların hikayeleri dikkat çekti. Ebru Köktürk Koralı moderatörlüğünde Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oya Berkay Karaca, Şef Bedia Gücüm, Adana Kadıneli üretim ve iş Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Kırılmış ve pandemi döneminde Adana’daki kadın üreticilerin el emeği ürünlerini e-ticaret sistemine taşıyarak ekonomik gelir elde etmelerini sağlayan akademisyen ve yazar Kübra Yüzüncüyıl, Adana gastronomisinde kadınların yerini, çalışmalarını ve geleceklerini konuştu.

Sınırları Aşan Lezzet Hikâyeleri

Anadolu Halk Mutfakları Derneği Başkanı, araştırmacı, gazeteci ve yazar Adnan Şahin Anadolu’nun Lezzet Ustaları temasıyla Konya’dan Lokmanhane Lokantası sahibi Harun Raşit Sönmez’in ve Diyarbakır’dan Hancı Et sahibi Şeyhumuz Doğan’ın, bulundukları şehirlere değer katan, şöhretleri sınırları aşan ve uğruna seyahate çıkılan sıra dışı lezzet ve başarı hikâyelerini paylaştı. Restoran işletmecisi Ahmet Güzelyağdöken ise “Coğrafya Lezzettir “ temasıyla kıyı ege mutfağı kültürü ve lezzetleri hakkında bilgileri aktardı. 

Lokman Hekimin İzinde panelinde ise Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisi Melis Durasi moderatörlüğünde aromatik bitkilerin geçmişten günümüze kullanımı ve etkileri Çukurova Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Halil Çakan, Özge Samancı ve Şef Melda Farimaz ile konuşuldu.

Atıksız Şehir Adana

Bu yıl Türkiye’nin ilk atıksız festivali olma özelliğini de taşıyan 5. Uluslararası Adana Lezzet Festivali kapsamında Atıksız Şehir Adana hedefi ile başlatılan Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Projesi’nin lansmanı da yapıldı. Sosyal gastronomi şefi ve girişimci Ebru Baybara Demir öncülüğünde başlayan proje kapsamında hem festivalden hem de pazaryerlerinden toplanan çiğ sebze ve meyve artıkları komposta dönüştürülerek tarım topraklarının iyileştirilmesi için kullanılacak. Proje aynı zamanda Adana’da tarımsal üretime zarar veren Akdeniz sineği popülasyonunun azalmasını da sağlayacak.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!