Ton balığı, mutfakta hem pratikliği hem de sağlıklı yapısıyla öne çıkan bir malzeme. Yüksek protein içeriği, omega-3 açısından zengin yapısı ve tok tutma özelliği sayesinde salatalara hem lezzet hem de besleyicilik katıyor. İster tek başına hafif bir öğün olarak, ister et veya deniz ürünlerinin yanında tamamlayıcı bir seçenek olarak sofralarınızı renklendirebilir. İşte ton balığı ile yapılabilen 7 nefis pratik salata...
Malzemeler
1 kutu ton balığı (80–100 g, süzülmüş)
100 g kaşar peyniri
1 avuç roka
1 avuç marul
8–10 cherry domates
5–6 yeşil zeytin
2 yemek kaşığı ceviz içi (isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Marul ve rokayı yıkayıp tabağa yerleştirin. Domatesleri ikiye, zeytinleri dilimleyin ve ekleyin. Ton balığını ve kaşar peynirini ekleyip cevizle süsleyin. Zeytinyağı ve limon suyunu gezdirip tuz ve karabiberle tatlandırın, nazikçe karıştırın ve servis edin.
Malzemeler
1 kutu ton balığı (80–100 g, süzülmüş)
1 olgun avokado
8–10 cherry domates
1 adet salatalık
1 tane kırmızı soğan
1 tutam roka
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Avokadoyu dilimleyip limon suyu ile karıştırın. Rokayı yıkayıp kurulayın ve geniş bir kaseye alın. Ortadan ikiye kesilmiş domatesleri, dilimlenmiş salatalığı ve doğranmış kırmızı soğanı ekleyin. Üzerine süzülmüş ton balığını paylaştırın. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi çırpıp sos olarak gezdirin. İsteğe göre karıştırarak ya da katmanlı şekilde servis edin.
Malzemeler
450 gr taze ton balığı
8 adet bebek patates, haşlanmış ve dörde bölünmüş
10 adet cherry domates
115 gr taze fasulye, ekstra ince kesilmiş, pişirilmiş ve süzülmüş
4 adet Yedikule marul, uzunlamasına dörde bölünmüş
1 adet kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
4 yumurta, oda sıcaklığındaki kaynar suda 6 dakika haşlanmış, ikiye bölünmüş
6 adet ançüez Uzunlamasına ince şeritler halinde kesilmiş
16 adet salamura çekirdeksiz siyah zeytin
8 fesleğen yaprağı, doğranmış
Sos için:
7 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı taze doğranmış maydanoz
2 yemek kaşığı taze doğranmış frenk soğanı
2 diş sarımsak, soyulmuş ve ince doğranmış
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Sos malzemelerini karıştırın. Ton balığını sosun yarısıyla marine edip 1-2 saat dinlendirin, sonra her iki yüzünü 4’er dakika pişirin. Geniş bir tabağa marul, soğan, domates, patates, fasulye, ton balığı ve ançüezi yerleştirin. Kalan sosu gezdirip yumurta, zeytin ve fesleğenle tamamlayın.
Malzemeler
400 gr konserve ton balığı
3 Yedikule marulu
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı Meksika fasulyesi
100 gr kiraz domates
1 avokado
3 taze soğan
Birkaç dal maydanoz
600 gr karides
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos için:
4 yemek kaşığı balzamik sirke
¼ su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Marulu doğrayıp servis tabağına alın. Fasulye, domates, soğan, maydanoz ve avokadoyu ekleyin. Karidesleri zeytinyağında soteleyin. Ton balığı ve karidesleri salataya katın. Sosu çırpıp üzerine gezdirin, servis edin.
Malzemeler
450 g taze patates
450 g yeşil fasulye
300 g ton balığı
1/2 kase çekirdeksiz yeşil zeytin
3 kaşık zeytinyağı
1 kaşık hardal
1 kaşık limon suyu
Tuz, karabiber
Limon dilimleri, maydanoz ve ekstra zeytin
Yapılışı:
Patates ve fasulyeyi haşlayın. Zeytin, hardal, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi çırpın. Ton balığının yağını ayırın. Patates, fasulye ve ton balığını tabaklara paylaştırın. Sosu gezdirip limon, maydanoz ve zeytinle süsleyin.
Malzemeler
4 adet Yedikule marul
1 demet semizotu
8-10 adet taze kayısı
4-6 adet kuru kayısı
4-6 adet gün kurusu kayısı
4 adet fileto ton
1/4 baget ekmek
1-2 yemek kaşığı kayısı iç çekirdekleri + soyulmuş çiğ badem
Sos için:
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 kabuksuz yumuşak kayısı
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Marul ve semizotunu kaseye alın. Taze kayısıları sıcak suda bekletip soyun, diğer kayısılarla birlikte dilimleyin. Baget ekmeğini fırında kızartarak kruton yapın. Sos malzemelerini çırpın. Kayısılar, ton balığı, kruton, badem ve kayısı çekirdeğini salataya ekleyip sosla harmanlayın.
Malzemeler
1 su bardağı kinoa
1 kutu ton balığı (suda ya da zeytinyağında, tercihe göre)
1 adet salatalık
10-12 adet cherry domates
Yarım kırmızı soğan
1 avuç taze maydanoz veya dereotu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
Tuz ve karabiber
Yapılışı:
Kinoayı yıkayıp kaynar suda 15 dakika pişirin ve soğumaya bırakın. Ton balığı ve doğranmış sebzeleri bir kasede karıştırın, soğuyan kinoayı ekleyin. Zeytinyağı, limon, tuz ve karabiberle tatlandırıp karıştırın. İsteğe göre nane veya roka ile süsleyin.