Fırın yemekleri arasında hem pratikliği hem de lezzetiyle öne çıkan tavuk graten, beşamel sosla harmanlanmış tavuk parçalarının üzerinin bol kaşarla kaplanıp fırında kızartılmasıyla hazırlanır. Yoğun kremalı yapısı ve doyurucu içeriği sayesinde başlı başına bir ana yemek olan bu tarif, yanında servis edilecek hafif ve ferah lezzetlerle daha dengeli bir hale gelir. Peki, tavuk gratenin yanına ne gider? İşte o liste...
Malzemeler
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
1 yeşil biber
1 domates veya 1 tatlı kaşığı salça
1,5 su bardağı sıcak su (veya tavuk/sebze suyu)
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Yağları tencerede ısıtın, doğranmış soğanı kavurun. Biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Domates veya salçayı ilave edin. Yıkanmış bulguru katıp birkaç dakika kavurun. Suyunu ve baharatları ekleyin, karıştırıp kaynatın. Kapağını kapatıp kısık ateşte 12-15 dakika pişirin. Altını kapatıp 10-15 dakika dinlendirin. Karıştırarak servis edin.
Malzemeler
1 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı su
20 g tereyağı
Tuz
Yapılışı:
Pirinçleri yıkayıp suda bir süre bekletin, süzün. Tencerede tereyağını eritip pirinçleri ekleyin, kısa süre kavurun. Üzerine su ve tuz ekleyin, çok karıştırmadan kısık ateşte pişirin. Suyunu çektikten sonra 10 dakika demlenmeye bırakın. Karabiberle servis edin.
Malzemeler
1 kg patates
4 diş sarımsak
100 g tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Zeytinyağı (isteğe bağlı)
Taze maydanoz
Yapılışı:
Patatesleri soyup doğrayın, yumuşayana kadar haşlayın. Sarımsakları tereyağında hafifçe soteleyin. Haşlanan patatesleri ezip sıcak süt ve sarımsaklı tereyağını ekleyin. Tuz, karabiber ve dilerseniz zeytinyağıyla tatlandırın. Üzerine maydanoz serpip sıcak servis edin.
Malzemeler
1 demet roka
5-6 dilim parmesan (veya beyaz peynir)
6 adet cherry domates
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 adet yeşil elma (isteğe bağlı)
Sosu için:
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı balzamik sirke
½ çay kaşığı karabiber
Tuz
Yapılışı:
Rokayı yıkayıp 10 dakika sirkeli suda bekletin. Domatesleri doğrayın, dolmalık fıstığı tavada kavurun. Sos malzemelerini karıştırın, domatesleri içine ekleyin. Rokayı süzüp sosla harmanlayın. Servis tabağına alın, üzerine fıstık, parmesan ve elma dilimlerini ekleyin. Hemen servis edin.
Malzemeler
1 soğan (zar doğranmış)
1 jalapeno biber (ince kıyılmış)
1 limon suyu
Yarım çay kaşığı tuz
4 domates, 4 kapya biber, 2 çarliston biber, 2-3 acı kıl biber, 1 sarı California biber (hepsi zar doğranmış)
Yarım demet taze kişniş (ince kıyılmış)
1 çay bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
Sızma zeytinyağı
Tortilla cips (sunum için)
Yapılışı:
Soğan, limon suyu, jalapeno ve tuzu karıştırın. Domates ve kişnişi ekleyip 10 dakika bekletin. Diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Tortilla cips ile servis yapın.
Malzemeler
2 kırmızı biber
2 diş sarımsak
¼ çay bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Maydanoz
Yapılışı:
Biberleri yıkayıp çizik atın, 200°C’de 20 dakika közleyin. Kabuklarını soyup doğrayın. Maydanoz, ezilmiş sarımsak, tuz, sirke ve zeytinyağı ile karıştırın. Üzerine ceviz serpip servis edin.
Malzemeler
Yarım demet semizotu
200 g süzme yoğurt
1 lime suyu (yeşil limon)
2 diş taze sarımsak
1 büyük salatalık
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı nane yağı
Yapılışı:
Yoğurda lime suyu ve havanda dövülmüş sarımsağı ekleyin. Salatalığı rendeleyip karışıma ilave edin. Ayıklanmış semizotunu ekleyip harmanlayın. Servis tabağına alın, üzerine kuru nane serpin ve nane yağı gezdirerek servis edin.
Malzemeler
500 g taze fasulye
1 kuru soğan
3 domates
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Fasulyeleri ayıklayıp yıkayın. Tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin, fasulyelerin yarısını halka şeklinde dizin. Bir domatesi ortasına yerleştirin. Doğranmış soğan ve sarımsağı, ardından halka doğranmış diğer domatesleri ekleyin. Kalan fasulyeleri üzerine dizin. Üzerine zeytinyağı, tuz ve şeker ekleyip kapağını kapatın. Kısık ateşte, kapağını açmadan yaklaşık 1,5 saat pişirin. Soğuyunca ters çevirip servis edin.
Malzemeler
4 çanak enginar (taze ya da dondurulmuş)
1 havuç, 1 patates (küp doğranmış)
1 çay bardağı bezelye
1 soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı sıcak su
Dereotu (servis için)
Yapılışı:
Sebzeleri haşlayıp süzün. Soğanı zeytinyağında kavurun. Enginarları tencereye dizin, içlerine garnitürü paylaştırın. Üzerine şeker, tuz, limon suyu ve kalan yağı gezdirin. Suyunu ekleyip kısık ateşte 25-30 dakika pişirin. Soğutup buzdolabında dinlendirin. Dereotuyla süsleyip soğuk servis edin.
Malzemeler
1 patlıcan
1 kabak
2 kırmızı biber
2 kırmızı soğan
2 sarı dolmalık biber
Sos için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İnce kıyılmış taze biberiye ve kekik (1-2 dal)
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Sebzeleri uzunlamasına doğrayın. Sos malzemelerini karıştırıp sebzelerle harmanlayın. 30-45 dakika marine edin. Izgarada pişirip sıcak servis yapın.
Malzemeler
4 büyük limon
1 su bardağı toz şeker
5 su bardağı soğuk su
1 su bardağı sıcak su
Taze nane
Buz
Yapılışı:
Limon kabuğunu rendeleyip şekerle ovun. Üzerine sıcak suyu ekleyip karıştırarak şekeri eritin. Limonları sıkıp suyu ekleyin. Karışımı süzerek sürahiye alın, soğuk suyu ilave edin. Buz ve nane ile servis yapın.