19. yüzyılda, Fransa’nın Loire Vadisi’nde Tatin kardeşlerin işlettiği küçük bir otelde tesadüfen ortaya çıkan tarte tatin, orijinal tarife göre karamelize elma ile hazırlanır. Ancak dünya çapında en sevilen versiyonu şeftalili olandır. Tarte tatinin en önemli özelliği, elmaları şeker ve tereyağında karamelize edip, üzerine hamur serdikten sonra fırında pişirmek ve servis etmeden önce ters çevirerek sunmaktır. Püf noktalarına dikkat edildiği takdirde son derece lezzetli bir tatlı haline gelir.
Mükemmel tart yapmanın püf noktaları, çilekli turta yapmanın püf noktaları, değişik tart tarifleri ve turta süsleme yöntemlerine göz atmayı unutmayın.
Tarte tatin yapımında çok yumuşak şeftaliler yerine, hafif sert şeftaliler seçilmelidir. Aşırı sulu şeftaliler, pişme aşamasında su salarak karamelin kıvamını bozar. Bu yüzden meyvelerin çok yumuşak olmamasına dikkat edin. Ayrıca şeftali kabukları piştikçe sertleşir. Bu yüzden önce sıcak suya daldırıp ardından soğuk suda şoklayarak kabuklarını kolayca çıkarabilirsiniz. Dilimlediğiniz şeftalileri kağıt havlu üzerinde bekleterek veya üzerine hafifçe şeker serpiştirip 10 dakika dinlendirerek fazla suyunu alabilirsiniz.
Tarte tatin karameli, yalnızca tereyağı ve şekerle değil, aynı zamanda biraz bal veya esmer şeker eklenerek de hazırlanır. Bu sayede şeftali ile daha uyumlu bir karamel elde edilebilir. Şeftaliyi karamele koyduktan sonra, birkaç dakika ocakta suyunu salıp biraz çekmesini sağlayın, ardından fırına atabilirsiniz. Tarte tatin hamuru için, milföy kullanabilirsiniz. Ancak en iyi sonucu kıtır turta hamuru verecektir. Hamuru çok ince açmak yerine orta kalınlıkta açmanız daha doğrru olacaktır.
Şeftaliye hafifçe tarçın, vanilya ve badem aroması ekleyebilirsiniz. Ancak çok baskın baharatlar kullanmayın. Şeftali karamelinin yapışkanlığı çok yüksektir ve bekledikçe tabana yapışmaya başlar. Bu yüzden tarte tatini fırından çıkardıktan sonra 2 dakika dinlendirip hemen ters çevirin. Tarte tatini, ılık bir şekildeyken dilimleyin. Vanilyalı dondurma veya çırpılmış krema ile servis ederek lezzetini artırabilirsiniz.