Sokak Simidinin Sırrı Evde Çözülüyor

Dışı çıtır, içi yumuşacık... O mahalle fırınından yeni çıkmış gibi mis kokulu simitleri artık evde yapmak mümkün! Üstelik birkaç püf noktasıyla gerçek sokak lezzetini yakalayarak dilediğiniz şekilde sokak simidini evde yapabilirsiniz.
Sokak Simidinin Sırrı Evde Çözülüyor
30 Haziran 2025, 11:09

Sokakta yürürken burnunuza gelen taptaze simit kokusuna kim dayanabilir ki? Sabah kahvaltılarının, çayın en güzel eşlikçisi olan sokak simidini evde aynı lezzette yapmak mümkün. Ama o klasik simit tadını yakalamak için sadece un, maya ve susam yetmez; doğru teknikleri ve birkaç önemli detayı bilmek gerekir. İşte sokak simidinin o özel dokusunu ve lezzetini evde yakalamanın altın kuralları!

simit

Pekmezli Su Oranı Önemli

Simitin o karakteristik rengi ve lezzeti pekmezle gelir.

İdeal oran:

  1. 1 çay bardağı üzüm pekmezi
  2. 1 çay bardağı su

İpucu: Hafif karamelize tat için pekmezi çok kaynar olmayan suda çözdür.

Yüksek Isılı Fırında Pişirin

Simitin dışının çıtır olması için yüksek ısı şart.

İdeal sıcaklık: 220-230°C

Fırın önceden mutlaka ısıtılmalı.

Kavrulmuş Susam Kullanın

Sokak simidinin en ayırt edici özelliği; mis gibi kavrulmuş susam kokusu.

İpucu: Susamları tavada hafifçe kavurun, simidi batırmadan önce soğumalarını bekleyin.

simit

Hamuru Dinlendirin ama Aşırı Kabartmayın

Simit hamuru mayalanmalı ama ekmek gibi fazla kabarmamalı.

İdeal süre: 30-45 dakika mayalanma yeterli.

Çok kabarırsa simidin formu bozulur, çıtırlığı azalır.

Simit Şekli Önemli

Klasik sokak simidi formu; iki uzun rulo yapılır, burularak halka şekli verilir.

İpucu: Uçlarını iyice birleştirmezseniz fırında açılabilir.

Piştikten Sonra Dinlendirin

Fırından çıkan simit hemen yenmez!

İpucu: En az 5-10 dakika dinlendirin, böylece hem dokusu oturur hem tadı güzelleşir.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo