Sürdürülebilir ve modern tabaklar servis eden restoranda, İstanbul’da pek rastlayamayacağınız hem çok lezzetli hem de çok farklı yemekler var. “Karnabahardan döner olur mu hiç?” demeden önce bir tadına bakmanızı öneririz. İşte İsmet Şef’in mutlaka tatmanızı önerdiğimiz o leziz reçeteleri...
Fotoğraflar: Emre Arıcan
Malzemeler
1 kg yoğurt
50 gr üzüm sirkesi
50 gr zeytinyağı
3 gr kimyon
10 gr tuz
10 gr paprika
15 gr sarımsak
50 gr biber salçası
2 gr taze kekik
Yapılışı:
Bütün malzemeyi thermomix’te birleştirin. Karnabaharla beraber vakumlayın. 24 saat bekletin.
Yancılar
1 adet biber turşusu
2 adet lavaş
30 gr soğan salatası
Soğan Salatası
200 gr kırmızı soğan
40 gr maydanoz
3 gr sumak
1 gr tuz
10 ml limon suyu
Buz
Yapılışı:
Soğanları jülyen doğrayın. Tuz ve limonla güzelce ovun ve buza yatırın. Buzdan çıkarın. Soğanları maydanoz ve sumakla karıştırın. Tuzunu ekleyip servis edin.
Sunum
Kış sofralarının yıldızı karnabaharı bu kez bambaşka bir formda sunuyoruz: Döner!Sebzenin en taze halini, lokantamıza özel bir marinasyonla tam 48 saat dinlendiriyoruz. Yanında sunduğumuz turşuları ise kendi mutfağımızda hazırlıyoruz.
Malzemeler
70 gr deniz börülcesi (firesi hesaplanmış hali)
5 gr sarımsak
20 gr Amasya elması
20 gr Amasya elma turşusu
5 gr elma sirkesi
10 gr klasik vinegrette
Yapılışı:
Deniz börülcelerini kaynar suda 15-20 dakika kadar haşlayın. Ardından süzün ve soğumaya bırakın. Haşlanmış deniz börülcelerinin iç kılçıklarını dikkatlice temizleyin. Temizlenen börülceleri bir gastronoma alın. Ayıklanmış börülceleri mayonez tenceresine aktarın. Üzerine Amasya elmasını ve Taşköprü sarımsağını rendeleyin. Elma sirkesi ve klasik vinegrette sosunu börülcelerin üzerine ekleyin. Sosun börülcelere iyice nüfuz etmesini sağlayın. Karıştırırken malzemeleri havalandırarak tazeliğini koruyun. Damak zevkinize göre tuzla tatlandırın ve servis için hazırlayın.
Sunum
Akdeniz’in bereketli kıyılarında yetişen börülce, mevsimin taze dokunuşlarını sofralara taşıyor. Bu özel tabakta ise ona Anadolu’nun nadide lezzetlerinden Amasya elması eşlik ediyor. Tarifimizde Amasya elmasını iki farklı şekilde kullanıyoruz. İlki, taze haliyle börülcenin zarif sosuna ferahlatıcı bir derinlik katıyor. İkincisi ise beyaz üzüm sirkesiyle birlikte kakule ve kişnişin aromatik notalarıyla turşulanarak tabağa farklı bir dokunuş kazandırıyor. Lezzetin bir diğer incelikli bileşeni ise Kastamonu’nun dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı. Sarımsak, börülceye hayat veren sostaki temel yapı taşlarından biri olarak öne çıkarıyoruz.
Malzemeler
150 gr aslan balığı fileto
Üzeri için sos
100 gr pekmez
60 gr kırmızı soğan
10 gr sarımsak
5 gr zencefil
100 gr beyaz üzüm sirkesi
1 adet limon kabuğu
40 gr limon suyu
5 gr kuru Arnavut biberi
25 gr nar (Muğla Hicaz narı)
Yapılışı:
Tüm malzemeleri brunoise doğrayın. Geniş bir kapta pekmez, sirke ve narenciyeyi karıştırın. Karışıma kırmızı soğan, sarımsak, zencefil ve limon kabuğunu ekleyin. Arnavut biberini ekleyerek tüm malzemeyi harmanlayın. Buzdolabında +4 derecede 24 saat boyunca dinlendirin.
Balık Marinasyon Sosu
100 gr limon suyu
100 gr lime suyu
50 gr portakal suyu
4 gr kişniş tohumu (kavrulmuş)
20 gr zencefil taze (brunoise)
20 gr sarımsak (brunoise)
Yapılışı:
Tüm malzemeleri brunoise doğrayın. Bir kapta bütün malzemeyi karıştırın. Malzemeleri iyice karıştırarak sosu homojen hale getirin. Buzdolabında +4 derecede 24 saat boyunca dinlendirin.
Sunum
Denizlerimize geri dönen istilacı bir tür olan aslan balığını menümüze dahil etmemizin temel nedeni, bölgedeki yerli balık popülasyonunu tehdit etmesi. Bu tür, diğer balıklarla beslenerek ekosistemde dengesizlik yaratıyor. Biz de bu duruma dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla aslan balığının avlanmasını ve mutfakta değerlendirilmesini destekliyoruz. Temizlenen balığı, yaklaşık 15 dakika boyunca Akdeniz narenciye karışımında (portakal, lime ve limon) marine ederek pişiriyoruz. Ardından Kastamonu’nun geleneksel pekmeziyle yoğun kıvamlı bir sos hazırlıyoruz. Finalde, Amasya elmasıyla buluşturduğumuz bu pekmez sosuyla tabağımızı hem görsel hem lezzet açısından tamamlıyoruz.
Malzemeler
1 kg ciğer
2 lt süt
5 gr defne yaprağı
5 gr karanfil
Yapılışı:
Ciğerlerin zarlarını temizleyin ve doğrayın. Süte batırın ve bir süre bekletin.
Muhlama
100 gr kalın mısır unu
70 gr tereyağı
300 ml sıcak sebze suyu
100 gr peynir
5 gr kimyon
1 gr tuz
Yapılışı:
Tereyağını tavaya alın ve eritin. Mısır ununu ekleyin ve renk aldırmadan kavurun. Az az su ekleyerek unu pişirin. Risotto kıvamına gelince peynirleri ekleyin ve eritin. Doğru kıvam aldıktan sonra kimyon ve tuzu ekleyip karıştırın.
Soğan Salatası
50 gr kırmızı soğan
10 gr maydanoz
2 gr sumak
10 gr limon suyu
1 gr tuz
Yapılışı:
Kırmızı soğanları mandolin ile ince doğrayın. Soğanları bir kaba alın, üzerine limon suyu ve tuzu ekleyerek iyice ovuşturun. Gazı çıkana kadar yaklaşık 1-2 dakika bu işlemi sürdürün. Maydanozları ince doğrayın (chop edin) ve soğanlarla karıştırın.Sumak ve gerekirse az miktarda tuz ekleyerek tatlandırın.
Sunum
Muhlamayı tavaya alın ve kıvamını sebze stock ile ayarlayın. Ciğerleri tereyağında güzelce pişirin. Muhlamayı tabağa alın. Ciğerleri üzerine koyun. Ciğerlerin üzerine soğan salatasını yayın. Yenebilir çiçeklerle süsleyip servin edin. Sütte beklettiğimiz dana ciğerimizi tavada tereyağı ile lezzetlendirerek pişiriyoruz. Muhlamamızı Rize tereyağı ve Rize mısır unuyla yapıyoruz. Kapıdağ mor soğanımızı doğradıktan sonra lamas limonu ile ovarak acısını alıyoruz.
Malzemeler
İç Harcı
1300 gr dana kıyma (%80-%20 oranlı)
40 gr soğan rendesi
100 gr acı biber salçası (Hatay ev yapımı)
5 gr yenibahar
15 gr tuz
8 gr kimyon
2 gr paprika
1 gr tarçın
25 gr confit arpacık soğan
Yapılışı:
Az yağlı bir tencereye soğan rendesini alın ve renk aldırmadan soteleyin. Kıymayı pinçik pinçik tencereye ekleyin ve kırmızı rengi gidene kadar pişirin. Biber salçasını ekleyin ve çiğ kokusu gidene kadar güzelce kavurun. Arpacık soğan confit hariç bütün baharatları ekleyin ve bir iki dakika daha kavurun ve kenara alın. Hafif soğuyunca arpacık soğan confiti ekleyip karıştırın ve kenara alın.
Hamur Reçetesi
500 gr un
210 gr su
20 gr tuz
20 gr elma sirkesi
Yapılışı:
Unu ve tuzu termomix’e ekleyin. Su ve sirkeyi bir kapta birleştirin. Termomix’i 4 ayarında çalıştırın. Sıvıları yavaşça termomix’e ekleyin. Hamur birleşmeye başlayınca tezgaha alın ve elde yoğurun. Hamuru en az yarım saat dinlendirin. Makarna açma aparatında en sondan başlayarak açmaya başlayın. 2 seviyesinde açmayı bitirin. 12 mm kupat yardımıyla hamurları kesin. Derin yağda kızartın.
Yanık Yoğurt
200 gr süzme yoğurt
50 gr normal yoğurt
150 gr tereyağı
2 gr tuz
Yapılışı:
Tereyağını kontrollü bir şekilde ateşte yakın. Yoğurdu mayonez tenceresine alın ve çırpın. Yanık tereyağını temperleyerek ve çırparak yoğurda ekleyin. Tuz ile tatlandırın ve kenara alın.
Acı Tereyağı (Üzeri için)
100 gr tereyağı
10 gr pul biber
Yapılışı:
Tereyağını ocağa alın ve yakmadan iyice kızdırın. Tereyağının altını kapatın ve pul biberleri ekleyip karıştırın. Bu işlemi servis öncesi yapın ki soğumasın.
Sunum
Tabağın altına yanık yoğurt sos koyun. Üzerine bir adet hamur yerleştirin. Hamurun üzerine önce iç harç, sonrasında yoğurt koyun. Bu işlemi üç kat oluncaya kadar tekrarlayın. En üste tekrar yoğurt koyun. Üzerine acılı tereyağı gezdirin. En üste mikrofiliz koyun ve servis edin.