Şambali, irmik ve unun yeterince birleşmemesi durumunda kolayca dağılabilir. Hamurun çok sulu olması veya fırında düzensiz pişmesi yapısını bozabilir. Şerbetin çok sıcak veya çok soğuk dökülmesi de tatlının dağılmasına neden olur.
Şambali hamurunun malzemeleri yeterince karıştırılmazsa, irmik ve diğer malzemeler birbirine iyice bağlanamaz ve pişince dağılma riski artar.
Hamura yeterli bağlayıcı madde eklenmezse, tatlı pişerken parçalanabilir. Özellikle irmik ve biraz un veya nişasta eklenmesi gerekir.
Hamur çok sulu olursa, fırında piştiğinde iç yapısı gevşek olur ve tatlı dilimlenirken dağılır.
Fırın çok yüksek veya çok düşük sıcaklıkta çalışırsa tatlı ya fazla kurur ya da yeterince pişmez; her iki durumda da dağılma riski vardır.
Şambaliye şerbet sıcak mı, tatlı sıcak mı olacak sorusu önemlidir. Şerbet çok sıcak veya çok soğukken tatlıya dökülürse, hamur şerbeti düzgün çekmez ve tatlı parçalanabilir.