Günlük hayatın koşturmacası ve baskıları hepimizin stres seviyesini zaman zaman artırabiliyor. Ancak Avustralya’daki Edith Cowan Üniversitesi’nden bilim insanları, bu stresi azaltmanın lezzetli ve doğal bir yolunu keşfetti. 8.600 kişinin katıldığı araştırmaya göre, günde en az 470 gram meyve ve sebze tüketmek stres düzeyini yüzde 10 oranında azaltabiliyor. Özellikle elma, armut, muz, portakal gibi meyveler ile turpgiller, renkli sebzeler ve baklagillerin bu konuda oldukça etkili olduğu vurgulanıyor.
Avustralyalı bilim insanları, günlük olarak meyve ve sebze tüketmenin stresi önemli ölçüde azaltabileceğini keşfetti. Meyve ve sebzeler sadece fiziksel sağlık için değil, ruhsal iyilik hali için de önemlidir.
Avustralya'daki Edith Cowan Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, günde yaklaşık 470 gram meyve ve sebze tüketmek stres seviyesini yüzde 10 oranında azaltabiliyor. Bunun, ruh sağlığına olumlu etkileri kanıtlanmış flavonoidler gibi bazı bileşenlere bağlandığı belirtiliyor. Ayrıca üniversitedeki bilim insanları, bu konuda yaptıkları ikinci çalışmada hangi meyve ve sebzelerin özellikle tavsiye edildiğini ortaya çıkardılar.
Stres seviyelerinde yüzde on azalma Edith Cowan Üniversitesi, meyve ve sebze tüketimi ile stres seviyeleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla 25 ila 91 yaş aralığındaki 8.600 Avustralyalıyı kapsayan bir araştırma gerçekleştirdi. Tüketim ve stres düzeylerinin belirlenmesinde anketlerden yararlanıldı. Ayrıca katılımcıların kan serumunda karotenoid düzeyleri ölçüldü. İlginçtir ki, verilerin analizi, günde en az 470 gram meyve ve sebze tüketen kişilerin (günde 5 porsiyon kuralına göre), 230 gramdan az tüketenlere kıyasla yaklaşık yüzde 10 daha az stres yaşadığını gösterdi. "Daha fazla meyve ve sebze tüketen kişilerin, daha az tüketenlere göre daha az stresli olduğunu bulduk. Bu, diyetin zihinsel iyilik halinde önemli bir rol oynadığını gösteriyor," diye açıkladı araştırmanın lideri Dr. Simone Radavelli-Bagatini üniversite duyurusunda. Bu meyve ve sebzeler stresi özellikle iyi azaltır.
Araştırma ekibi 2022 yılında Avrupa Beslenme Dergisi'nde hangi meyve ve sebzelerin stresle mücadelede ve ruh sağlığını desteklemede en iyi olduğunu bulmak için başka bir çalışma yayınladı.
Araştırmada, daha fazla miktarda elma, armut, muz, portakal ve diğer turunçgiller tüketen kişilerin, daha az tüketenlere kıyasla yüksek düzeyde stres yaşama olasılıklarının önemli ölçüde daha düşük olduğu bulundu. Daha açık söylemek gerekirse, olasılık yüzde 24 ila 31 arasında daha düşüktü. Sebzeler arasında ise bu çeşitlerin yüksek düzeyde strese neden olma olasılığı önemli ölçüde daha düşük (%25-27): Turpgiller, sarı, turuncu ve kırmızı sebzeler ile baklagiller .