Ana malzemeleri nane ve limon olan nane limon çayı, Türk mutfağının sevilen bitki çaylarından biridir. Özellikle kış aylarında ve hastalık dönemlerinde tercih edilen bu çay, ferahlatıcı, hafif ekşimsi ve aromatik bir içecektir. Boğazı rahatlatmasının yanı sıra soğuk algınlığı dönemlerinde de tüketilir. Ferahlatıcı etkisi sayesinde yalnızca kış aylarında değil, yaz aylarında da tüketilen bir içecektir.
Hibiskus çayı, kekik çayı, biberiye çayı ve papatya çayının yapılışına göz atmayı unutmayın.
Malzemeler;
1 tatlı kaşığı kuru nane (veya 4–5 dal taze nane yaprağı)
Yarım limon (ince dilimlenmiş veya kabuğuyla beraber)
1,5 su bardağı su
İsteğe göre: 1 tatlı kaşığı bal (tatlandırmak için, kaynar suya değil ılıyınca eklenmeli)
Öncelikle küçük bir cezve veya demliğin içine içme suyu koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun içerisine kuru nane ve limon dilimlerini ekleyin. Limon dilimlerini kabuklarıyla birlikte atın. Ocağın altını kısarak 5 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alın ve 2-3 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra tel süzgeçten geçirerek bardaklara doldurun.
Eğer taze nane kullanacaksanız, nane yapraklarını kopartın ve suyun altında yıkayıp süzün. Ardından cezvenin içerisine 5-6 adet nane yaprağı ve 2-3 dilim limon ekleyin. Suyu 5 dakika boyunca kaynatın. Arada kaşık yardımıyla karıştırın. Ardından kenara alarak 4 dakika dinlendirin. Dinlendirme işleminden sonra demlenen nane limon çayını bardaklara aktarın. Dilerseniz, süzgeçten geçirebilirsiniz. Tatlandırmak için, içerisine bal ekleyebilirsiniz.
Eğer nane miktarı çok olursa, çayın tadı acı olacaktır. Bu yüzden ölçülü bir şekilde kullanmaya dikkat edin. Kabuklu limonu uzun süre kaynatmak, tadını acılaştırabilir. Bu yüzden limonu kaynatma işleminin sonlarına doğru da ekleyebilirsiniz. Yoğun ve ferah bir aroma için, kuru nane yerine taze nane kullanın. Balı, bitki çayı ılımaya başladığında ekleyin.