Gezinin lezzet durakları Michelin tavsiye listesindeki Beğendik Abi, Michelin yıldızlı Odurla ve Vino Locale restoranları oldu. Hiç Atölye’de düzenlenen zeytinyağı tadımına katılan davetliler, zeytinyağının inceliklerini öğrenme ve farklı zeytinyağı çeşitlerini tatma şansı buldu.
'Lezzetin Peşinde Yerel Mutfaklarımızın İzinde' serisinin ilkinde Meral Kaçamer, Urla’nın yerel lezzetlerini buluşturduğu birbirinden lezzetli tarifler hazırladı. Emsan’ın 50.yıl kalıbında karamel soslu monkey bread, Arya kalıbında çikolata soslu triple chocolatte cake, kelepçeli kalıpta very berry cake, Daisy kalıpta fesleğenli domatesli kek, Diagon kalıpta ise enginarlı kuşkonmazlı kek yaptı.
Emsan Genel Müdürü Hakan Zihnioğlu Urla Sahne’de gerçekleşen etkinlikte, ‘‘Lezzetin Peşinde Yerel mutfaklarımızın İzinde’ serisinin ilkinde gastronominin kalbi olan Urla’da yerel lezzetlere dokunmak istedik.
Yapılışı: Domatesler ve kuru domatesler çekip püre haline getiriliyor. Ardından yumurtaları çırpıp ekleniyor. Zeytinyağını ekledikten sonra incecik kıyılmış fesleğenleri ve mercimek büyüklüğünde doğranan cevizler eklenip karıştırılıyor. Tuz karabiber, un ve kabartma tozunu ayrı bir kapta karıştırıp domatesli harca ekleyip spatula ile katlayarak harmanlanıyor. Emsan kek kalıbına dökülüyor. Üzerine çekirdeği alınmış zeytinler serpip fırınlanıyor. Önerilen pişirme derece180 derece.
Yapılışı: Donuk orman meyveleri bir süzgeçte süzülüyor. Çözülüp süzülmüş meyvelerin üzerine yukarıdaki malzeme listesinde bulunandan hariç 2 yemek kaşığı irmik ve 2 yemek kaşığı şeker ekleyip karıştırıp beklemeye alınıyor. Meyvelerin toplam miktarı süzüldükten sonra kabaca irice bir kâse kadar konuluyor. Donuk olanlardan 1 kutu gibi.
Mikser kabına tereyağı ve şekeri alıp krema kıvamında bembeyaz oluncaya kadar karıştırılıyor. Yumurtalar birer birer ilave ediliyor. Yumurtaların hepsini aynı anda konmuyor.
Yumurtalar da homojen şekilde karışınca önce irmik sonra süt ilave ediliyor. Vanilini ilave edip çırpmaya devam ediliyor. Hindistan cevizini ve kabartma tozunu ilave ediliyor. Unun yarısı ilave edip karıştırılıyor. 2 kaşık su ilave ediliyor. Kalan un da ilave edilerek finalize ediliyor. Emsan kelepçeli kalıbın zemini yağlanıyor ve harç dökülüyor.
Kenarda bekleyen meyveler tekrar süzülüyor. Meyveleri harcın üzerine yayıp kaşıkla hafifçe alt üst ediliyor.
Bundan sonra bademli kıtır katman opsiyonel.
Yarım bardak badem unu ve yarım bardak una 75 g oda sıcaklığında tereyağı ve 2 yemek kaşığı şeker ilave edip parmakla karıştırılıyor. Islak kum kıvamına gelince harcın üzerine yayılıyor. 160 dereceye önceden ısıtılan fanlı ayardaki fırına giriyor.