Patlıcan kurusu yapmak için ince kabuklu ve dolmalık patlıcanlar tercih edilmelidir. Güneşte kurutma sırasında parçaların birbirine değmemesine dikkat edilirse daha hızlı ve eşit kuruma sağlanır. İyice kuruyan patlıcanlar bez torbalarda ya da cam kavanozlarda güvenle saklanabilir.
İnce kabuklu, çekirdeği az, sert ve etli patlıcanlar tercih edin. Büzüşmeden kuruması için bostan patlıcan yerine uzun ve ince türler daha uygundur.
Kuruma sırasında bazı parçaların çiğ kalmaması için patlıcanları eşit boyda doğrayın. Dolmalık kurutacaksanız içini oyarken çok inceltmemeye dikkat edin.
Patlıcanları kaynar tuzlu suya kısa süre batırıp çıkarmak (2–3 dakika) hem rengini korur hem de kururken daha dayanıklı olmasını sağlar.
Patlıcanları ipe dizerken aralıklı bırakın ki hava alsın. Direkt toprak üstüne değil, temiz bir bez ya da tel üzerine yerleştirin. Güneş alan, nemsiz ve rüzgârlı bir ortamda kurutun.
İyice kuruduğundan emin olduktan sonra cam kavanozda, bez torbada veya serin ve karanlık bir yerde saklayın. Nemli ortamlardan uzak tutun; aksi halde küf yapabilir.