Ispanak Yedikten Sonra Dişlerinizde Neden Garip Bir His Oluşur?

Ispanak, besin değeri yüksek bir sebzedir. Farklı tarifler içerisinde kullanılabilir. Ancak ıspanak yediğinizde sizinde dişlerinizde garip bir his oluşuyor mu? İşte, ıspanak yedikten sonra dişlerinizde neden garip bir his oluşur:
Ispanak Yedikten Sonra Dişlerinizde Neden Garip Bir His Oluşur?
19 Aralık 2023, 13:23

Ispanak, besin değeri yüksek bir sebzedir. Farklı tarifler içerisinde kullanılabilir. Ancak ıspanak yediğinizde sizinde dişlerinizde garip bir his oluşuyor mu? Bazı gıdalar, belirli insan gruplarının bunları nasıl deneyimlediği nedeniyle bölücü hale gelir. Kişniş gibi malzemeler iki farklı kesim tarafından farklı deneyimlenir: bitkiyi tadanlar ve sabunu tadanlar. Benzer şekilde, bazı insanlar idrarlarının kokusunu etkileyebileceği için kuşkonmazdan kaçınırlar. Farkında olmadığınız bir diğer bölücü yiyecek ise ıspanaktır. Bazı insanlar için ıspanak dişlerde tuhaf, kireçli bir his uyandırır ve ağızda kumlu bir his uyandırır.

Ispanak yüksek miktarda anti-besleyici oksalik asit içerir. Oksalik asidin ıspanak bitkilerinin yırtıcı hayvanlardan korunmak için bir savunma mekanizması oluyor. Çiğ ıspanak yediğinizde ağzınızda bir reaksiyon tetiklersiniz. Ispanağın hücreleri parçalandıkça oksalik asit açığa çıkar ve bu da kalsiyumun emilimini engeller. Tükürüğünüz az miktarda kalsiyum içerir, bu nedenle ıspanağı parçalamaya başladığınızda oksalik asit ve kalsiyum buluşup küçük kalsiyum oksalat kristalleri oluşturur. Bu küçük kristaller, o hoş olmayan duyguya ve kumlu dokuya neden olan şeydir.

ıspanak

Ispanaktaki Doku Nasıl Önlenir?

Ispanaktaki oksalik asidin etkileri, tebeşir hissini yaşayan insanların sayısı giderek artmasına rağmen henüz geniş çapta araştırılmamıştır. Oksalik asidin dişlerinize zarar vereceği konusunda endişelenmenize gerek olmasa da, yeşillikleri yemeye çalışırken bu his yine de sorun yaratabilir. Ispanak yedikten sonra dişlerinizi fırçalamak bu hissi ortadan kaldırmanın hızlı bir yolu olabilir ancak ıspanağı yemeden önce dokuyu ortadan kaldırmak için deneyebileceğiniz bazı hileler vardır.

Kumluluğu gidermenin en kolay yollarından biri ıspanağınızı pişirmektir. Yeşillerinizi haşlamak, kaynatmak veya buharda pişirmek oksalik asidin parçalanmasına ve çıkarılmasına yardımcı olur. Ispanağı kremalı ıspanak gibi kremalı bir tabağa dahil etmeyi planlıyorsanız bunu yapmanız özellikle önerilir. Ispanağı tereyağı veya krema gibi maddelerle pişirmek reaksiyonun yoğunlaşmasına neden olabilir. Ispanağı çiğ yemek istiyorsanız, yapraklarınızın üzerine cömertçe limon suyu sıkarak bu hissin bir kısmını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirsiniz. Limondaki asit oksalik asidi parçalamak için çalışır. Benzer sonuçlar elde etmek için sotelenmiş ıspanakta limon suyu da kullanabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde ıspanak nasıl yetiştirilir?
  2. Ispanak suyu içmenin faydaları nelerdir?
  3. Ispanak nasıl saklanır?
  4. Ispanak nasıl hasat edilir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo