Neden mi ‘Yaparım bilirsin’? Çünkü yaparsınız, bilirim! Ne kadar zor gelse de ne kadar yoğun çalışsanız da mutfakta harikalar yaratabilir, özenli sofralar kurup ailenizle ve sevdiklerinizle unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz. Tarifler ailemin, tabak çanak, çatal bıçak evimin, çiçekler bahçemin... Haydi, birbirimize ilham verelim ve hep birlikte söyleyelim:
Yaparım bilirsin!
Fotoğraflar: Ozan Kutsal
Malzemeler
1 adet küçük göbek marul
2 dal Frenk üzümü
8-9 adet yeşil zeytin
3 adet Çengelköy salatalığı
1 adet domates
1/2 kırmızı kapya biber
Limon, zeytinyağı, tuz
Hazırlanışı
Göbek marulu yıkayıp buzlu suda bekletin, kıtırlığı artsın. Kurutup elinizle lokmalık parçalara bölün. Tüm sebzeleri doğrayıp marulun üzerine ekleyin. Zeytinleri ve Frenk üzümlerini en üste koyun. Zeytinyağı ile limonu bir kavanozda çalkalayıp servis öncesi salataya gezdirin. Kışın ortasında sofraya getireceğiniz bu renkli tabak, yalnızca mideleri değil, evdekilerin ruhunu da doyuracak.
Malzemeler
1 kg ayva
700 g toz şeker
6 adet karanfil
1 adet limonun suyu
Çay kaşığının ucuyla kırmızı şekerci boyası
Hazırlanışı
Ayvaları yıkayıp soyun, ikiye ya da büyüklüğüne göre dörde bölün. Çekirdeklerini ve ortadaki kalın kısmı çıkarıp hepsini limonlu suda yarım saat bekletin. Tencerenin dibine 2 su bardağı şekeri serpin. Ayvaları sırtları alta gelecek şekilde dizin. Aralara çekirdekli orta kısımları da koyun. Üzerine kalan şekeri ilave edin. Ayvaların bekletildiği suyu süzüp tencerenin yarısına kadar ekleyin. Aralara karanfilleri serpin. Önce harlı, sonra kısık ateşte 30-40 dakika pişirin. Renk vermek için şekerci boyasını az miktarda suda eritip kaynayan sıvıya karıştırın. Kıvam kontrolü için suyundan bir çay tabağına alıp soğumaya bırakın. Soğuyunca zor akıyorsa olmuş demektir. Servis ederken bolca kaymak ve bir dal Frenk üzümüyle süsleyin. Görsel şölen garantili!
Not: Ayvalar çoksa, tencereye iki kat da yerleştirilebilir.
Malzemeler
3 kg hamsi
2,5 su bardağı pirinç
300 g pırasa (yaklaşık 3 sap)
2 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı kalın çekilmiş karabiber
1 yemek kaşığı tuz
1 demet maydanoz
125 g tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Hamsileri ayıklayın, kılçıklarını çıkarıp yıkayın ve süzgeçte bekletin. Pırasayı ince ince doğrayın. Pirinci bol suyla yıkayın. Pirinç, pırasa, karabiber ve tuzu karıştırın. Geniş bir teflon tencerenin tabanına sıvı yağı dökün. Hamsileri sırtları alta gelecek şekilde dizin, kenarlardan biraz yukarı taşsın. İkinci bir kat daha dizin. Pirinçli karışımın yarısını dökün, tekrar hamsi dizin (bu kez sırtları yukarı baksın). Kalan karışımı da koyup üzerini yine hamsiyle kaplayın. Önce harlı, sonra kısık ateşte pilav pişene dek pişirin. Tencereyi hafif döndürerek alt katmanların nar gibi kızarmasını sağlayın. Tereyağını yakıp üzerine dökün. 10 dakika demlendikten sonra servis tabağına ters çevirin. Ben maydanozu pilavın içine karıştırmayı tercih ediyorum. Lezzeti katlıyor. Ayrıca yanında mutlaka ‘hamsi kuşu’ kızartırım. Sunum tabağının kenarlarına dizince çok şık duruyor. Ve tabii ki turşusuz olmaz. Çubuk usulü salatalık turşusu favorimizdir.
Not: Bu pilav yılda sadece üç kez yapılır bizde. Eskiden anneannem yapardı. Şimdi annem... Sonra da sıra bende.