Hamsili pazı sarma, pazı yapraklarına, genellikle soğanlı-pirinçli iç harç ve kılçıksız hamsi fileto konularak sarılan, sonra tencerede zeytinyağı ve limonla pişirilen bir yemektir. Hem zeytinyağlı, hem proteinli, hem de oldukça doyurucudur. Karadeniz mutfağının sevilen lezzeti olan bu yemek, ana yemek olarak akşam menülerinde sunulabilir. İşte, hamsili pazı sarma tarifi:
Malzemeler;
Sos için:
Yapılışı: Pazının damarlı kısımlarını güzelce kesin ve temizleyin. Pazıları kaynar suya atın ve birkaç dakika haşladıktan sonra suyunu süzün. Hamsileri ayıklayarak temizleyin. Ardından bol suyla yıkayın ve süzün. Soğanları ince ince kıyın. Pirinci de suyla yıkayın ve süzün. Tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. Üzerine soğanları ekleyin ve kavurun. Daha sonra pirinç, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve baharatları ekleyerek kavurun. Hamsileri kavurmanın içine ekleyin. Başka bir kapta, sos malzemelerini güzelce karıştırın. Pazı yapraklarını tezgahın üzerine açın. İç malzemeyi pazı yapraklarına doldurun ve güzelce sararak tencereye dizin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Kısık ateşte 20 dakika pişirerek servis edin.