Karadeniz Esintisi: Hamsili Pazı Sarma Nasıl Yapılır?

Hamsili pazı sarma, Karadeniz mutfağının özgün ve lezzetli yemeklerinden biridir. Geleneksel pazı sarmasının iç harcına hamsi balığı eklenerek yapılan, hem sebzeli hem de balıklı bir sarmadır. Özellikle Karadeniz kıyı şeridinde hamsinin bol olduğu kış aylarında sıkça yapılır. Gelin, hamsili pazı tarifinin yapılışına birlikte göz atalım.
Karadeniz Esintisi: Hamsili Pazı Sarma Nasıl Yapılır?
23 Haziran 2025, 00:09

Hamsili pazı sarma, pazı yapraklarına, genellikle soğanlı-pirinçli iç harç ve kılçıksız hamsi fileto konularak sarılan, sonra tencerede zeytinyağı ve limonla pişirilen bir yemektir. Hem zeytinyağlı, hem proteinli, hem de oldukça doyurucudur. Karadeniz mutfağının sevilen lezzeti olan bu yemek, ana yemek olarak akşam menülerinde sunulabilir. İşte, hamsili pazı sarma tarifi:

Malzemeler;

  1. 1 demet pazı
  2. 500 gr hamsi
  3. 1 su bardağı pirinç
  4. 1 çay bardağı zeytinyağı
  5. 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  6. 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  7. 2 adet kuru soğan
  8. Kuru nane
  9. Tuz
  10. Yenibahar

Sos için:

  1. 2 diş sarımsak
  2. 1 yemek kaşığı biber salçası
  3. 2 çay bardağı sıcak su
  4. 1 adet sivri biber
  5. 1 tatlı kaşığı limon suyu
  6. Tuz

Yapılışı: Pazının damarlı kısımlarını güzelce kesin ve temizleyin. Pazıları kaynar suya atın ve birkaç dakika haşladıktan sonra suyunu süzün. Hamsileri ayıklayarak temizleyin. Ardından bol suyla yıkayın ve süzün. Soğanları ince ince kıyın. Pirinci de suyla yıkayın ve süzün. Tencereye zeytinyağını koyup ısıtın. Üzerine soğanları ekleyin ve kavurun. Daha sonra pirinç, kuş üzümü, dolmalık fıstık ve baharatları ekleyerek kavurun. Hamsileri kavurmanın içine ekleyin. Başka bir kapta, sos malzemelerini güzelce karıştırın. Pazı yapraklarını tezgahın üzerine açın. İç malzemeyi pazı yapraklarına doldurun ve güzelce sararak tencereye dizin. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin. Kısık ateşte 20 dakika pişirerek servis edin.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo