Gacar pilavı, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da tüketilen bir pilav çeşididir. Pirinç, nohut ve et ile hazırlanan bu pilava bazen badem de eklenir. Etli harç altta olacak şekilde pişirilir. Tencere ters çevrilir ve bu şekilde servis edilir. Doyurucu ve bol aromalıdır. Etin suyu ve yağı pilava lezzet katar.
Malzemeler;
Yapılışı: Eti tencereye alın. Üzerine su ekleyin ve haşlayın. Ardından suyunu süzerek kenara ayırın. Bir tavada tereyağını eritin. Önce bademleri hafifçe kavurun. Ardından üzerine haşlanmış et ve nohutları ekleyin. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber ve yenibahar ekleyerek ocaktan alın. Pirinci ılık suda 20 dakika bekletin. Suyunu süzdükten sonra güzelce durulayın. Tencereye tereyağı alın ve üzerine pirinçleri ekleyerek 3-4 dakika kavurun. Üzerine 2.5 su bardağı et suyunu ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin. Geniş tabanlı bir tencerenin dibine et ve nohutu ekleyin. Üzerine pilavı ekleyin bastırarak yerleştirin. Kapağını örterek 15 dakika kısık ateşte demlendirin. Pişirme işleminden sonra servis tabağını tencerenin üzerine kapatın ve dikkatli bir şekilde ters çevirin.