Gacar Pilavı Nasıl Yapılır?

Gacar pilavı, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bilinen, içinde et, nohut ve bazen badem gibi malzemelerin yer aldığı gösterişli ve doyurucu bir pilav çeşididir. Genellikle özel günlerde, düğünlerde veya bayram sofralarında yapılır. Gelin, gacar pilavı yapılışına birlikte göz atalım.
Gacar Pilavı Nasıl Yapılır?
25 Haziran 2025, 00:07

Gacar pilavı, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da tüketilen bir pilav çeşididir. Pirinç, nohut ve et ile hazırlanan bu pilava bazen badem de eklenir. Etli harç altta olacak şekilde pişirilir. Tencere ters çevrilir ve bu şekilde servis edilir. Doyurucu ve bol aromalıdır. Etin suyu ve yağı pilava lezzet katar. 

Gacar Pilavı Nasıl Yapılır?

Malzemeler;

  1. 500 g kuşbaşı kuzu eti (tercihen kemiksiz gerdan)
  2. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  3. 1 çay bardağı iç badem (isteğe bağlı)
  4. 3 yemek kaşığı tereyağı veya sade yağ
  5. 1 tatlı kaşığı tuz
  6. 1 çay kaşığı karabiber
  7. 1 çay kaşığı yeni bahar (isteğe bağlı)
  8. Pilav için:
  9. 2 su bardağı baldo pirinç
  10. 2.5 su bardağı et suyu (yoksa normal su)
  11. 1 yemek kaşığı tereyağı
  12. Tuz

Yapılışı: Eti tencereye alın. Üzerine su ekleyin ve haşlayın. Ardından suyunu süzerek kenara ayırın. Bir tavada tereyağını eritin. Önce bademleri hafifçe kavurun. Ardından üzerine haşlanmış et ve nohutları ekleyin. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber ve yenibahar ekleyerek ocaktan alın. Pirinci ılık suda 20 dakika bekletin. Suyunu süzdükten sonra güzelce durulayın. Tencereye tereyağı alın ve üzerine pirinçleri ekleyerek 3-4 dakika kavurun. Üzerine 2.5 su bardağı et suyunu ekleyin. Suyunu çekene kadar pişirin. Geniş tabanlı bir tencerenin dibine et ve nohutu ekleyin. Üzerine pilavı ekleyin bastırarak yerleştirin. Kapağını örterek 15 dakika kısık ateşte demlendirin. Pişirme işleminden sonra servis tabağını tencerenin üzerine kapatın ve dikkatli bir şekilde ters çevirin.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo