Filizlenen Gıdalar Tüketilir Mi?

Patatesin yeşeren kısmı zehirli mi? Soğan filizlenince atılmalı mı? Filizlenen gıdalar hakkında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Peki; filizlenen gıdalar tüketilir mi? İşte cevabı.
Filizlenen Gıdalar Tüketilir Mi?
13 Mayıs 2025, 11:19

Mutfakta çoğu zaman göz ardı edilen küçük detaylar, sağlığımız üzerinde büyük etkiler yaratabilir. Uzun süre bekleyen patateslerin yeşermesi ya da soğanların filizlenmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Peki; filizlenen gıdalar tüketilir mi?

filizlenmiş patates

Güvenle Tüketilebilen Filizlenmiş Gıdalar

Bu gıdalar uygun koşullarda filizlendirilirse hem sağlıklı hem de besleyici olabilir:

  1. Mercimek
  2. Nohut
  3. Buğday
  4. Fasulye (bazı türleri)
  5. Kinoa
  6. Brokoli, alfalfa gibi tohumlar

Filizlenme sırasında enzim aktivitesi artar, sindirimi kolaylaşır ve vitamin (özellikle B ve C vitaminleri) miktarı artabilir.

filizlenmiş fasulye

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Hijyen: Filizler nemli ortamlarda kolayca bakteri üretebilir (örneğin Salmonella veya E. coli).
  2. Yıkanmamış, çiğ tüketim: Çiğ olarak tüketilecekse çok iyi yıkanmalı, tercihen sirkeli suda bekletilmelidir.
  3. Uzun süreli beklemiş filizler küflenebilir ya da toksin üretmeye başlayabilir.

filizlenmiş soğan

Tüketilmemesi Gereken Filizlenmiş Gıdalar

Patates

Filizlenmiş patatesin içeriğinde solanin adlı zehirli bir madde birikir. Bu madde mide bulantısı, kusma ve zehirlenmelere neden olabilir. Patatesin filizlenmiş kısımları ve yeşillenmiş bölgeleri kesinlikle tüketilmemelidir.

Bazı baklagiller (örneğin lima fasulyesi)

Filizlenme sırasında toksin üretebilirler. Çiğ yenmeleri sakıncalıdır.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo