Ferahlatan Yaz Kahveleri

28 Kasım 2025, 13:37 tarihinde güncellendi.
Yaz sıcağında hem serinleten hem de damakta iz bırakan buzlu kahve tarifleriyle tanışmaya ne dersiniz? Evde kolayca hazırlayabileceğiniz birbirinden lezzetli yaz kahvelerinin reçetelerini sizler için paylaştım.
Ferahlatan Yaz Kahveleri

Havalar iyice ısınmaya başladı ve yaz mevsiminde bizleri yine harika lezzetlerle buzlu kahve kokteylleri ve imza reçeteler bekliyor. Kahvenin lezzetinin da ön planda olduğu ama beraberinde reçeteye giren malzemelerle finalinde tadı damakta iz bırakacak kahveler üzerinden gitmeye çalışacağım. Evnizde bulunabilir malzemelerle çok kısa sürede hazırlayacağınız bu reçetelerde sağlıklı ve doğal içerikler sizleri bekiyor.

Matcha Iced Latte

Matcha Iced Latte

Bu ilk lezzette, aslında kahve olmayacak ama özellikle bu yazın içeceği olmaya aday bir matcha latte tarifini sizlerle paylaşıyorum. Sağlıklı bir antioksidan olmasının yanı sıra hazırlanışı gayet pratik. 1 çay kaşığı kadar matcha tozunu bir kapta, 94-95 derece su ile topaklanma yapmaması ve homojen bir karışım olması amacıyla bambu çırpıcı yardımıyla iyice karıştırın. Hafif bir koyu kıvam gördüğünüz anda matcha karışımınız hazır demektir. Burada eğer doğrudan süt ile birleştirirseniz daha düz bir lezzet sizi bekliyor olacak. Ben burada bir miktar tatlandırıcı olarak doğal bir malzeme önermek istiyorum. Ki bal en yakışanı. Akçaağaç şurubu da çok güzel oluyor. Bu versiyonunu da deneyebilirsiniz. İlave edeceğiniz bal veya şurup standart oranlarda 1 tatlı kaşığı kadar yeterli. Fakat keyif sizin...Artırabilir veya azaltabilirsiniz. Balı da matcha içine ilave edip karıştırmaya devam edin. İyice birleşmesini sağlayın. Sonra long drink cam bir bardak içine, bardağın yaklaşık 2/3’si kadar süt ve 7-8 parça buz koyun. Burada süt tercihini normal inek sütü olarak yapabilirsiniz. Aroma ve lezzeti bir miktar daha artırayım derseniz, bitkisel ürünleri baz alıp badem içeceğini de kullanabilirsiniz. Böylelikle 3 lezzetin birbirine uyumlu karışımı ile daha kompleks bir sonuç sizleri bekliyor olacak. Süt ve buzun içine en son matcha-bal karışımını da ekleyerek servis edebilirsiniz. Hem doğal hem lezzetli hem de sıcak günlerde içimi çok keyifli olan bir içecek hazırladınız. Afiyet olsun...

Fındık Ezmeli Iced Latte

Fındık Ezmeli Iced Latte

Fındık gerçekten kahve ile en çok birleşen lezzetlerden. Genelde şuruplar kullanılarak yapılan birçok tarif önünüze gelir. Ben gerçek fındık ezmesi kullanarak yaptığım bir tarifi sizlere aktaracağım. Burada kullanacağınız fındık ezmesinde doğal olanı tercih ederseniz, bal veya şeker şurubu ile bir tatlandırma yapmanız daha iyi sonuç verecektir. Ya da marketlerde bulunan şeker katkılı olanları doğrudan kullanabilirsiniz. Yine long drink cam bardak kullanacağız. Kullanacağınız bardağın ½’si kadar soğuk sütü blender içine koyun. Fındık ezmenizin tatlılık oranına göre 3 tatlı kaşığı kadar ilave etmeniz yeterli olacaktır. Double shot espresso kullanmanız, fındık lezzeti ile kahvenin aromasının hissedilebilirliğini artıracaktır. Çektiğiniz espresso’yu da blender’a ilave ettikten sonra 4-5 parça buz ile beraber yaklaşık 10 saniye kadar blend edin. Sonra bardağınıza aktarın ve toz fındık ile süslemenizi yaparak servis edin. Keyifli bir lezzet sizi bekliyor olacak. Burada yine fındık aromalı bitkisel içecekler veya yulaf sütü de tercih edebilirsiniz. Tat o noktada vegan ve farklı bir aromaya bürünecektir.

Cold Brew

Cold Brew

Sonuçta tarifler ve lezzetler, kullanılan yan malzemeler ile farklılık gösterip size uçsuz bucaksız bir varyasyon imkanı sunuyor. Birçok doğal ürünü kahve, süt ve buz ile birleştirip sizler de kendi imza reçetelerinizi yaratabilirsiniz. Fakat benim gibi pek aroma sevmeyen, kahveyi gerçek kahve tadı ile almak isteyen kahveseverler için, her yaz başında olduğu gibi evde yapılacak soğuk demleme kahveleri de es geçmemek adına paylaşmak istiyorum.

Cold brew kahveyi demlemenin en kolay yolu, V60 dripper kullanmak olacaktır. Kahvenin demlenmesi adına V60 pour over yöntemini sıcak su ile yapacak olsak da server içinde buz kullanacağımız için kahve hızlı bir şekilde soğumaya başlayıp size final lezzetini sunacaktır. Biliyorsunuz pour over demleme yöntemlerinde, demleme oranı dünya ortalamasında 1:17 yani 20 gr kahveye karşılık 340 ml su kullanmanız, o kahvenin standart tadını sizlere veriyor. Bu oranı siz kendi kişisel zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Ben 1:17 oran ile sizlere reçeteyi aktarmış olayım. Server içinde kullanacağınız buzun yaklaşık gramajını hesapladığınızda (5-6 parça buz) demleme suyunu 20 gr kahve için 250 ml civarında oranlamanız doğru sonuç verir. Seçeceğiniz kahvenin de soğuk kahvelerde hem aroma hem gövde açısından tatmin edici olması adına önerim Kolombiya veya Guatemala olabilir. Kahvenizi taze öğüttükten sonra içinde buz olan server içine kahvenizi demlemeye başlayın. Demleme bittikten sonra server’ı biraz sallayarak buz ve kahvenin homojen biçimde birleşmesine izin verin. Soğuma da iyice tamamlandıktan sonra içimi yapabilirsiniz. Bu oranı daha yüksek bir gramaj ve su oranı ile yapıp cam bir sürahide, buzdolabında 2-3 saat dinlendirip dip notalara ulaşma anlamında çok aromatik bir kahve elde edebilirsiniz. Tabii burada kahve keyfinin detayı size kalmış. Demleme esnasında az bir portakal kabuğu rendesi veya çubuk tarçın ilave ederek farklı aromaları da demlenen kahveniz ile birleştirebilirsiniz.Şimdiden afiyet olsun...

Kategoriler
Lezzet Logo