Zeytinyağlıdan etli versiyonlara, kıymalıdan fıstıklı tariflere kadar birçok farklı haliyle karşımıza çıkan bu eşsiz yemek, hem hafif hem doyurucu oluşuyla seviliyor. Peki; enginar dolmasının içine ne konur, hangi baharatlar yakışır, kıyma eklenir mi, yaprakları yenir mi ya da yanında ne servis edilir? İşte enginar dolması hakkında merak edilen 10 sorunun cevabı.
İç harç için genellikle pirinç, soğan, zeytinyağı, dolmalık fıstık, kuş üzümü, dereotu, taze nane ve baharatlar kullanılır. Enginar çanakları ya da bütün enginarlar doldurularak yapılır.
Enginar dolması özellikle Ege Bölgesi, başta İzmir olmak üzere, Bodrum ve çevresinde yaygındır. Zeytinyağlı versiyonu Ege mutfağına özgüdür.
Tarçın (az miktarda), karabiber, yenibahar ve tuz en çok tercih edilen baharatlardır. Bazı tariflerde çok az kimyon veya muskat da kullanılır.
Enginar, pirinç, soğan, zeytinyağı, baharatlar, taze otlar (dereotu, nane), dolmalık fıstık ve kuş üzümü ile hazırlanır. İsteğe göre limon suyu da eklenir.
Zeytinyağlı versiyonunda kıyma kullanılmaz. Ancak bazı yörelerde sıcak servis edilen etli versiyonları da yapılır. Bu durumda iç harca kıyma eklenebilir.
Eğer dolma yapraklı enginarla hazırlanmışsa, yaprakların yumuşak ucu diş yardımıyla sıyrılarak yenebilir. Ancak çok sertse yenmez.
Yanına yoğurt, cacık, limonlu yeşil salata veya beyaz peynirli mezeler çok yakışır. Soğuk zeytinyağlı versiyonu için beyaz şarap da tercih edilebilir.
Genellikle kullanılmaz ama bazı ev tariflerinde az miktarda sarımsak eklenebilir. Özellikle etli versiyonlarında tercih edilebilir.
Özellikle taze nane zeytinyağlı enginar dolmasına çok yakışır ve aromatik bir lezzet katar.
Enginarın yaprakları kolayca ayrılıyorsa ve iç harç pişmiş, yumuşak bir kıvama geldiyse dolma hazırdır. Ayrıca bıçakla ortasına batırıldığında rahatça geçiyorsa pişmiş demektir.