Dut Pekmezi Yapmanın Püf Noktaları

Tahinin vazgeçilmezi olan pekmez, hem sağlık açısından faydalı bir besin, hem de lezzetli bir kahvaltılıktır. Tatlı yapımında da kullanılan dut pekmezi, uzun saatler boyunca dutların kaynatılmasıyla hazırlanabilir. Yapımı zahmetli olsa da, dut pekmezinin püf noktalarına dikkat etmek, elde etmek istediğiniz lezzete ulaşmanızı sağlar. Gelin, dut pekmezinin püf noktalarını birlikte inceleyelim.
Dut Pekmezi Yapmanın Püf Noktaları
18 Haziran 2025, 19:25

Dut pekmezi, olgunlaşmış dutların kaynatılarak suyunun çıkarılması, ardından bu suyun koyulaştırılarak şekerlenmeden kıvam alması ile yapılan geleneksel bir doğal tatlandırıcıdır. Hem lezzetli hem de besleyici olan bu pekmezin yapımında bazı püf noktalarına dikkat etmek, kıvamı tutturmak ve şekerlenmeyi önlemek açısından çok önemlidir.

  1. Dut seçimi

Dut pekmezi yapımında hem beyaz, hem de karadut kullanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, dutların tam olgunlaşmış olmasıdır. Doğal yolla tatlanan olgun dutlar, pekmezin lezzetini önemli ölçüde etkiler. Dutlar ne çok ham, ne de çok ezik olmamalıdır. Tatlı ve bol sulu dutlar daha fazla pekmez verir. 

dut pekmezi

  1. Tencere seçimi

Dut pekmezi yapımında geleneksel olarak bakır kazanlar veya taş fırınlı kazanlar kullanılmalıdır. Bu kaplar, ısıyı dengeli bir şekilde dağıtır, şekerin yanmasını önler ve pekmezin dibinin tutmasını engeller. Evde yapılacaksa, geniş ve kalın tabanlı çelik tencere kullanılabilir.

  1. Ezme ve süzme işlemi

Dut pekmezi yapılırken, dutlar elle veya tahta bir tokmakla güzelce ezilir. Daha sonra büyük bir süzgeçten geçirilir veya tülbent yardımıyla süzülür. Dut tanelerini iyice sıkmak, özün tamamen alınmasını sağlar. 

  1. Toprakla mayalama

Dut pekmezi yapımında şıra temizleme işlemi kullanılabilir. Bu işlem için süzülen dut suyu, bir miktar pekmez toprağı ile karıştırılır. Bu işlem pekmezin ekşiliğini alır, asit oranını düşürür ve daha uzun süre saklanmasını sağlar. Toprak kullanmadan da pekmez yapılabilir, ancak şekerlenme ihtimali artacaktır.

dut pekmezi

  1. Kısık ateş

Dut pekmezi, orta-kısık ateşte uzun uzun kaynatılır. Genellikle pişirme işlemi 3 ile 5 saat arasında sürer. Kaynama esnasında tencerenin üzerinde biriken köpükler mutlaka alınmalıdır. Ayrıca pekmez sık sık karıştırılmalıdır. Bu sayede dibinin tutmasını önleyebilirsiniz.

  1. Kıvam

Dut pekmezinin olup olmadığını anlamak için kıvamına bakabilirsiniz. Pekmez, gözle görülecek biçimde koyulaşmalıdır. Tahta kaşıkla tencereden alınan pekmez, damla damla değil ip gibi akmalıdır. Ayrıca soğutulmuş bir tabağa pekmez dökülerek de kıvam kontrolü yapılabilir.

Dut pekmezi piştiğinde, sıcakken steril cam kavanozlara doldurulur. Oda sıcaklığına gelinceye kadar bu şekilde bekletilir. Soğuyan pekmezin kapağı kapatılır, güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde saklanır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Pekmezin faydaları nelerdir?
  2. Pekmezli tarifler
  3. Hangi pekmez ne zaman tüketilir?
  4. Pekmez nasıl saklanır?
  5. Pekmez mi, bal mı?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo