Portakal kabukları genelde çöpe atılır. Ancak Florida Üniversitesi'nden Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Profesörü Yu Wang liderliğindeki araştırma ekibi, portakal kabuğu ekstraktlarının kalp sağlığı üzerinde olumlu etkiler sağlayabileceğini buldu. (Kaynak)
Araştırmada, portakal kabuklarında bulunan ikincil bitki bileşenlerinin, bağırsak bakterileri tarafından üretilen ve kardiyovasküler hastalık riskini artıran trimetilamin-N-oksit (TMAO) ve trimetilamin (TMA) üretimini azaltabileceği belirlendi.
Ekip, özellikle unpolar (kutuplu olmayan) fraksiyonda somut başarılar gözlemledi. Buna göre, portakal kabuğu ekstresi zararlı kimyasalların üretimini etkili bir şekilde engelledi. Polar fraksiyonda ise, TMA üretiminden sorumlu enzimi güçlü bir şekilde inhibe eden Feruloylputrescin maddesi keşfedildi.
Araştırmaya göre portakal kabuğunun hem yağda çözünen hem de suda çözünen parçaları, kalp sağlığı için zararlı olan maddelerin oluşumunu farklı yollarla engelleyebiliyor. Bu da portakal kabuğunu potansiyel bir “doğal süper besin” haline getiriyor.
Bu bulgular, portakal kabuklarının gıda takviyesi veya fonksiyonel gıda bileşeni olarak değerlendirilmesinin, hem sağlık açısından fayda sağlayabileceğini hem de gıda endüstrisinde atıkların azaltılmasına katkıda bulunabileceğini gösteriyor
Araştırma ekibinden Wang, portakal kabuğundaki feruloylputrescinin kalp sağlığına katkı sağlayabileceğini ve bu atık maddenin aslında değerlendirilebilir bir kaynak olduğunu vurguluyor ve ekliyor: "Araştırma genellikle atık olarak bertaraf edilen portakal kabuklarının, örneğin besin takviyeleri veya gıda bileşenleri gibi değerli, sağlığı destekleyici içeriklere dönüştürülebileceğini gösteriyor."