Patates, mutfağın demirbaşlarından biridir. Ancak fazla alındığında ya da ziyan olmasın diye buzluğa atıldığında kararma gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmak mümkün. Gri ya da siyaha dönmüş patatesler çoğu zaman çöpe gidebilir. Peki; buzlukta kararan patates yenir mi?
Patatesler dondurulduğunda hücre duvarları zarar görür ve içlerindeki enzimler ile nişasta reaksiyona girer. Bu da gri veya siyah renk değişimlerine yol açabilir. Kararma, çoğunlukla estetik bir sorun olup zehirli değildir.
Eğer sadece rengi değişmiş ama kokusu, tadı ve dokusu normalse:
Patatesi buzluğa koymadan önce haşlamak, blanşe etmek (kısa süre kaynar suya sokup hemen soğutmak) kararmayı önler.
Sonuç: Kararma sadece görüntüyle ilgiliyse ve bozulma belirtisi yoksa, buzlukta kararan patates genellikle güvenle tüketilebilir. Ama her zaman görsel ve koku kontrolü yapmayı unutmayın.
Şunlara da göz atın: