Bıçak Neden Körelir: 8 Önemli Hata

Bıçak neden körelir? Bıçakların körelmemesi için ne yapmak gerekir? İşte, hepimizin bilmeden yaptığı bıçakların körelmesine neden olan 8 hata:
Bıçak Neden Körelir: 8 Önemli Hata
24 Nisan 2024, 22:11

Bıçak, mutfaklarda en çok kullanılan eşyalardan biridir. Fakat hem gündelik, hem de profesyonel bıçaklar kısa sürede keskinliğini yitirir. 'Körelme' olarak da bilinen bu durum, aslında mutfakta bilmeden yaptığımız hatalardan kaynaklanıyor olabilir. Eğer bıçaklarınız sık sık köreliyor ve eskisi gibi kesmiyorsa, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekebilir. 



Bıçakların Körelmesine Neden Olan 8 Hata

  1. Bıçağı bulaşık makinesinde yıkamak

Özellikle peynir bıçağı, et bıçağı gibi bıçakları bulaşık makinesinde yıkamak son derece yanlış bir davranıştır. Yüksek basınçlı su, bıçakların zarar görmesine ve zamanla körelmesine yol açar. Bu yüzden bıçakları elde yıkamak, ömrünü uzatacaktır.

  1. Cam ve mermer yüzeyler

Cam ve mermer yüzeyler, bıçakların körelmesine yol açar. Bu yüzden kesme işlemini mutlaka tahta veya plastik kesme tahtasında yapmaya özen gösterin. Eğer kesme tahtası kullanmadan ürünleri mutfak tezgahında kesiyorsanız, hem tezgahınız, hem de bıçağınız zarar görecektir.

  1. Bıçağı lavaboda bırakmak

Mutfak lavaboları genellikle seramik veya metalden yapılır. Ayrıca sürekli bulaşıklarla temas ettiği için, deterjan köpükleri ve bulaşık kalıntıları da lavabolarda bulunur. İşte tüm bunlar, bıçağın zarar görmesi için yeterlidir. Bıçağınızı mutfak tezgahına veya çatal bıçak çekmecesine koymak daha doğru olacaktır.



  1. Bıçağı ıslak bırakmak

Bıçağı yıkadıktan sonra ıslak bırakmak ve kendi kendine kurumasını beklemek, paslanmaya yol açabilir. Paslanmalar ise bıçağınızın işlevini önemli ölçüde azaltır. Bu yüzden bıçakları yıkadıktan sonra temiz bir bezle kurulayabilirsiniz.

  1. Bıçağı kesme tahtasına sürtmek

Kesme tahtasında besinleri kestikten sonra bıçağınızla sürterek farklı bir kaba aktarıyorsanız, bıçağın körelmesine yol açabilir. Bu işlemi bıçağın ters tarafıyla yaparak bıçağınızın körelmesini önleyebilirsiniz.

  1. Bıçağı başka amaçlarla kullanmak

Mutfak bıçağını, tornavida ve makas gibi işlevler için kullanmayın. Bıçağı koli veya kavanoz açmak için kullanırsanız, kısa sürede körelmesine neden olursunuz.



  1. Bıçağı çekmeceye gelişigüzel koymak

Bıçakları çekmecede saklıyorsanız, bıçakların birbirine değerek zarar görebileceğinizi unutmamanız gerekir. Ayrıca elinizi her attığınızda kendinizi yaralama riskiniz olduğunu da unutmayın. Bu yüzden mümkünse mutfak üstü bıçak setlerini kullanın.

  1. Körleştikten sonra kullanmaya devam etmek

Hem kendi güvenliğiniz, hem de bıçakların kullanışlı olması açısından körelmiş bıçakları kullanmayın. Körelmiş bıçakla bir şeyleri kesebilmek için daha fazla güç uygulamanız gerekir. Bu da bıçağın elinizden kaymasına yol açabilir. Bunun yerine en kısa sürede bıçağınızı biletin. 


Şunlara da göz atın;

  1. Bardak ile bıçak nasıl bilenir?
  2. Et kesme bıçağı nasıl seçilir?
  3. Temel kesim teknikleri nelerdir?
  4. Jülyen doğrama nedir?
  5. Brunoise nasıl uygulanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo