Balık, sağlıklı ve lezzetli sofraların vazgeçilmez ana yemeklerinden biridir. Ancak bu özel yemeği tamamlamak için doğru başlangıçları seçmek gerekir. Sadece salata ya da meze değil; yemeğe hafif ve dengeli bir giriş yapmanızı sağlayacak bir çorba, menünün kalitesini artırır. Balığın önüne geçmeden ona eşlik eden, mideyi yormayan ama lezzetiyle fark yaratan çorbalarla sofralarınızı taçlandırabilirsiniz. Peki, balığın yanına ne çorbası yakışır? İşte 6 tarif önerisi...
Malzemeler
3-4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan
1 tepeleme yemek kaşığı un
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay kaşığı zerdeçal
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre sıcak su
Yapılışı:
Yağı tencerede ısıtıp doğranmış soğanı kavurun. Üzerine unu ekleyip 1-2 dakika kavurun. Mercimek ve baharatları ekleyin, karıştırın. Sıcak suyu ilave edip kapağını kapatın. Mercimekler yumuşayana kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirin. El blenderı ile pürüzsüz hale getirin. Kıvam koyuysa bir miktar sıcak su ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatıp sıcak servis edin.
Malzemeler
5 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
4 su bardağı sıcak su veya sebze suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik veya fesleğen
Yapılışı:
Yağı tencerede ısıtıp unu kavurun. Salça ve rendelenmiş domatesleri ekleyip birkaç dakika pişirin. Sıcak suyu yavaşça ilave ederek karıştırın. Baharatları ekleyin, kaynayınca 15 dakika kısık ateşte pişirin. İsteğe bağlı blenderdan geçirerek pürüzsüzleştirin. Üzeri için maydanoz, fesleğen veya kızarmış ekmekle servis edin.
Malzemeler
300 gr beyaz etli balık filetosu (mezgit, levrek veya dil balığı gibi)
1 küçük soğan (ince doğranmış)
1 küçük havuç (ince rendelenmiş)
1 küçük pırasa (yalnızca beyaz kısmı, ince kıyılmış)
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı balık suyu veya sebze suyu
1 çay bardağı krema (tercihen sıvı)
1 defne yaprağı
Bir tutam muskat rendesi (isteğe bağlı)
Tuz ve beyaz biber
Yapılışı:
Balıkları 10 dakika haşlayın, kenara alın. Tereyağında doğranmış sebzeleri soteleyin. Un ekleyip kavurun. Balık suyunu yavaşça ekleyerek karıştırın. Defne yaprağını ilave edip 10 dakika pişirin. Küçük parçalara ayırdığınız balıkları, kremayı ve muskatı ekleyin. 5 dakika daha kaynatın, baharatlarla tatlandırıp sıcak servis yapın.
Malzemeler
1 adet orta boy soğan (İnce kıyılmış)
1 adet büyük boy havuç (Rendelenmiş)
3-4 adet kornişon salatalık turşusu (İnce dilimlenmiş)
5 su bardağı sebze suyu veya tavuk suyu
1 adet orta boy patates (Küçük küp doğranmış)
2 yemek kaşığı tereyağı
4.5 yemek kaşığı krema
1.5 yemek kaşığı un
4-5 yemek kaşığı turşu suyu
1 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı karabiber
3-4 dal dereotu (İnce kıyılmış)
Yapılışı:
Krema, un ve turşu suyunu bir kapta çırpın. Soğan ve havucu tereyağında soteleyin, turşuyu ekleyip birkaç dakika daha pişirin. Ayrı bir tencerede suyu kaynatın, patatesleri ekleyip 10 dakika pişirin. Sotelenmiş sebzelerle birlikte krema karışımını da ekleyin. Patatesler yumuşayınca ocaktan alın, üzerine dereotu serpip sıcak servis edin.
Malzemeler
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 silme tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı sıcak su
1 çay bardağı tel şehriye
Yapılışı:
Yağ ve salçayı tencerede kavurun. Baharatları ekleyip karıştırın. Sıcak suyu ilave edin. Kaynayınca şehriyeyi ekleyin. Kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Malzemeler
1 soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
500 g kabak
1 litre sebze suyu
2 yemek kaşığı bulgur
Tuz
Karabiber
200 g labne peyniri
Üzeri için:
Kurutulmuş domates
Acı zeytinyağı
Yapılışı:
Soğanı zeytinyağında soteleyin. Kabak ve sebze suyunu ekleyin. Kabaklar yumuşayınca bulgur, tuz ve karabiber ilave edin. Her şey iyice pişince labneyi ekleyip blenderdan geçirin. 2 dakika kaynatıp soğumaya bırakın. Soğuyunca servis kaselerine alın, üzerini kurutulmuş domates ve acı zeytinyağı ile süsleyip soğuk servis yapın.