Sabah uyanır uyanmaz kahveye uzanmak ya da hızlıca bir meyve atıştırmak kulağa masum gelebilir. Ancak aç karnına yediğiniz bazı yiyecekler, sağlığınızı sandığınızdan çok daha fazla etkileyebilir. Asidik gıdalar mide zarını tahriş ederken, bazı tatlılar kan şekerinizi altüst edebilir. Hatta “sağlıklı” olarak bilinen muz ya da süt bile açken tüketildiğinde sindirim sisteminize yük olabilir. İşte açken yemeden önce mutlaka iki kere düşünmeniz gereken 10 gıda.
Aç karnına içilen süt, mide asidiyle birleştiğinde pıhtılaşabilir ve mideyi rahatsız edebilir. Sindirimi zorlaşabilir.
Kafein, aç mideye alındığında mide asidini artırır, bu da mide yanması veya gastrite neden olabilir.
Asidik yapıları nedeniyle boş mideyi tahriş edebilir; mide yanması ve reflüye yol açabilir.
Aç karnına acı veya baharatlı yiyecekler yemek mide zarını irrite edebilir, ülser riskini artırabilir.
Boş mideye alındığında sarımsaktaki sülfür bileşenleri mide zarını tahriş edebilir, bulantı ya da mide ağrısına neden olabilir.
Rafine şeker açken hızla kana karışır, bu da pankreası ani insülin salımı yapmaya zorlar. Kan şekeri dalgalanmaları oluşabilir.
Boş midede mayalı hamur ürünleri (poğaça, açma vb.) fazla gaz ve şişkinliğe neden olabilir.
Aç karnına içilen soğuk içecekler mide kasılmalarına ve sindirim sisteminde dengesizliğe neden olabilir.
Yüksek asidik yapısı nedeniyle aç karnına tüketildiğinde mide asidini artırarak rahatsızlık verebilir.
Potasyum açısından zengin olsa da aç karnına tüketildiğinde kandaki magnezyum ve potasyum dengesini bozabilir, kalp üzerinde baskı yaratabilir.