Etli Lahana Sarması Tarifi
Selin Hıdır
2282 Tarif       1 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 35 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Geleneksel mutfağımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bu etli lahana sarması tarifi, özenle hazırlanmış iç harcı ve yumuşacık lahana yapraklarıyla sofralarınıza hem lezzet hem de görsellik katıyor. Kıymalı harcı, baharatları ve pirinciyle dengeli bir tat sunan bu etli lahana sarması tarifi, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz doyurucu ve besleyici bir seçenek olarak öne çıkıyor. Peki; etli lahana sarması nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Fermente Lahana Turşusu tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon etli lahana sarması 200 kaloridir.

Etli Lahana Sarması Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Lahana ve Sarması İçin:

Sos İçin:

Etli Lahana Sarması Tarifi İçin Alternatif Öneriler:

Etli Lahana Sarması Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Lahananın yapraklarını ayırın. Kaynar su dolu bir tencerede 2–3 dakika haşlayıp yumuşamasını sağlayın. Ardından soğuk suya tutup süzün.
  2. Kıyma, yıkanmış ve süzülmüş pirinç, rendelenmiş soğan, domates salçası, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, zeytinyağı ve maydanozu geniş bir kapta iyice karıştırın.
  3. Lahana yapraklarının kalın damarlarını kesip düzleştirin. Her yaprağın ortasına 1–2 yemek kaşığı iç harç koyun. Yaprağın kenarlarını kapatıp sıkıca sarın.
  4. Sarmaları tencereye sıkıca yerleştirin; üst üste çok fazla dizmemeye özen gösterin.
  5. Su veya et suyunu, salçayı, tuz ve karabiberi karıştırın. Sarmaların üzerine dökün; yaklaşık 1 parmak su kalacak şekilde ayarlayın.
  6. Tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte 50–60 dakika pişirin. Sarmalar yumuşak ve pirinçler pişmiş olmalı.
  7. Sıcak olarak servis edin. Üzerine isteğe bağlı olarak az zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
  Servis Önerisi
  • Sarmaları sade servis edebileceğiniz gibi, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek sunarsanız lezzeti katlanır.
  • Yanına birkaç dilim taze limon ekleyerek, hem sunumu zenginleştirebilir hem de lezzetini artırabilirsiniz.
  • Sarmaları zeytinyağlı meze tabağı veya turşu çeşitleri ile birlikte sunabilirsiniz; sofraya renk ve çeşitlilik katar.
  • Sarmalar ılık veya sıcak servis edildiğinde aromaları daha belirgin olur.
  • Sarmaları servis tabağına dizdikten sonra üstüne az miktarda zeytinyağı gezdirip, taze nane veya maydanoz yaprakları ile süsleyebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Lahana yapraklarını kaynar suda kısa süre haşlayın; fazla haşlarsanız yırtılabilir.
  • Pirinci önceden 10–15 dakika suda bekletmek, pişmesini kolaylaştırır ve sarmaların içi daha yumuşak olur.
  • Tencereye sarmaları çok sıkı dizerseniz, pişerken açılabilir; hafif boşluk bırakın.
  • Kısık ateşte pişirmek, sarmaların dağılmadan yumuşamasını sağlar ve iç malzemenin iyice pişmesini sağlar.
  • Sarmaların üzerinde 1–2 parmak su kalacak şekilde sos ekleyin; fazla su, sarmaların dağılmasına neden olabilir.
  • Piştikten sonra sarmaları tencerede 5–10 dakika dinlendirin; bu, lezzetlerin daha iyi oturmasını sağlar.

Tarif Kategorileri

Sarma ve Dolma Tarifleri

Benzer Tarifler

Soslu Yaprak Sarması Tarifi
Ekşili Yaprak Sarma Tarifi
Etli Pazı Sarma Tarifi
Kavanozda Pratik Sarma Tarifi
Dut Yaprağı Sarması Tarifi
Kıymalı Lahana Sarması Tarifi