Ev Yapımı Kaymak Tarifi
Selin Hıdır
2282 Tarif       1 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 10 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Süt kokusunun en doğal haliyle sofralara taşındığı ev yapımı kaymak tarifi, hem kahvaltıların hem de tatlıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Doğal süt ve birkaç basit malzemeyle hazırlanan bu özel lezzet, şerbetli tatlıların yanında, bal ve reçelle birlikte ya da taze ekmek üzerinde bambaşka bir keyif sunar. Geleneksel mutfağın incisi olan ev yapımı kaymak tarifi, katkısız yapısı ve yoğun kıvamıyla hem sağlıklı hem de nefis bir alternatif arayanların favorisi olacak. Peki; ev yapımı kaymak nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Ev Yapımı Mascarpone tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon ev yapımı kaymak 130 kaloridir.

Ev Yapımı Kaymak Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Ev yapımı kaymak tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

Süt

Krema

Tereyağı

Ev Yapımı Kaymak Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Sütü geniş tabanlı bir tencereye al ve orta ateşte ısıtmaya başla. Kaynamasına yakın altını kıs.
  2. Tereyağını ve istersen kremayı da ekle. Yavaş yavaş karıştırarak sütü kaynat.
  3. Kaynama esnasında süt yüzeyinde ince bir tabaka oluşacak. Tencereyi ocaktan alıp oda sıcaklığına gelene kadar beklet.
  4. Üstte biriken kaymak tabakasını bozmadan tencereyi buzdolabına kaldır. En az 8-10 saat, tercihen 1 gece dinlendirin.
  5. Ertesi gün süt yüzeyinde kalınlaşmış kaymağı spatula veya delikli kepçe ile dikkatlice alın.
  6. İsterseniz hemen tüketebilir, isterseniz küçük bir kapta buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz.
  Servis Önerisi
  • Sıcacık taze ekmek, bal, reçel ya da pekmezle birlikte servis edebilirsiniz.
  • Kadayıf, baklava, revani, irmik helvası, kabak tatlısı gibi şerbetli ve sütlü tatlılarla kaymak çok yakışır.
  • Özellikle incir, kavun, ayva tatlısı veya fırınlanmış elma gibi meyvelerin üzerine ekleyebilirsiniz.
  • Küçük porsiyonluk kaselerde ya da yaprak kaymak şeklinde kesilerek tabağa alınabilir. Üzerine biraz toz Antep fıstığı, ceviz veya tarçın serperseniz şık bir görünüm kazanır.
  Püf Noktası
  • Günlük ve tam yağlı süt kullanmak kaymağın kalın ve aromalı olmasını sağlar.
  • Geniş ve yayvan tencere kullanmak, kaymak tabakasının daha kalın tutmasına yardımcı olur.
  • Kaymağı mutlaka oda sıcaklığına indikten sonra buzdolabına kaldırın. Hızlı soğursa kaymak ince olur.
  • En az 8 saat buzdolabında bekletin, 1 gece bekletirseniz daha yoğun ve kalın kaymak elde edersiniz.
  • Kaymağı alırken sütü karıştırmayın, yavaşça spatula veya delikli kepçeyle yüzeyden alın.
  • Kapaklı bir cam kavanozda 3-4 gün buzdolabında saklanabilir. Daha uzun süre için küçük porsiyonlara ayırıp derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Pratik Yemek Tarifleri

Benzer Tarifler

Tencerede Lazanya Tarifi
Etli Karnabahar Yemeği Tarifi
Mantar Dolması Tarifi
Soğanlama Tarifi
Air Fryer’da Simit Tost Tarifi
Lavaş Cipsi Tarifi