Çarşaf Böreği
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 35 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Genellikle beyaz peynir kullanılsa da, lor, ezine veya kaşar peyniri ile farklı versiyonları hazırlanabilir. Kahvaltı ve çay saatlerinde sunulan böreğin yapımında kullanılan yufkanın çok ince olması gerekir. Bu yüzden çarşaf adı verilmiştir. Karbonhidrat ve yağ değeri yüksek olduğu için küçük porsiyonlarda tüketilmesi önerilir. Peki, kahvaltılara çok yakışacak bol peynirli çarşaf böreği nasıl yapılır? Malzemeler hazırsa, nefis lezzeti ve şık sunumuyla ev yapımı çarşaf böreği tarifine geçebiliriz.

1 Porsiyon Çarşaf Böreği Kaç Kaloridir?

Çarşaf Böreği Tarifi İçin

Malzemeler

Malzemeler

Yağlamak için

Üzeri için

Çarşaf Böreği

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Mayayı küçük bir kapta toz şeker ve yarım bardak ılık su ile eritin. Süt, ayçiçeği yağı ve tuzu ilave edip, azar azar un ekleyerek yoğurun.
  2. Hamur toparlanınca unlanmış tezgaha alıp 5-10 dakika daha yoğurun ve 8 bezeye ayırın.
  3. Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açıp kenara alın ve üzerini tereyağı ve ayçiçeği yağı karışımıyla bolca yağlayıp, üst üste yerleştirin.
  4. 8 yufkalık grubu bütünüyle tutup ters çevirin. Böylece en üste gelen, ilk koyduğumuz yufkayı alıp, masanın ortasına koyun.
  5. Parmaklarınızla, yumuşak hareketlerle inceltin. İncecik açılan yufkanın uç kısmından biraz içe katlayıp, ufalanmış peynir yerleştirin.
  6. Rulo şeklinde sarın ve ortadan başlayarak tepsiye yerleştirin. 30 dakika mayalanması için bekletin. Yağ karışımından artan 2-3 yemek kaşığı yağa 1 yumurta sarısı ilave edin.
  7. Fırçayla böreğin üzerine sürün. Öncede ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Peynirli çarşaf böreğini misafir ağırlarken sunacaksanız; mercimek köftesi ve zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis ederek sofranızı renklendirebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Hamuru kolay açabilmeniz için, ılık su ilave edin ve dinlendirin. 
  • Dinlendirme işleminde nemli bir bez ile üzerini örterseniz, hamurunuz daha çabuk mayalanacaktır.
  • Hamur katlarına şekil verebilmek için, dinlendikten sonra birkaç dakika daha yoğurun ve kenarlarından çekin.
  • Dilerseniz peynir yerine, haşlanmış patates veya kıyma harcı da kullanabilirsiniz. Üzeri için susam ve çörek otu serpiştirin.
  • Kıymalı çarşaf böreği için; Kıyma ve rendelenmiş soğanı karıştırın. İçerisine baharat ekleyin. Ardından yufkaların içine doldurabilirsiniz.
  • Patatesli çarşaf böreği için; Patatesleri küp küp doğrayın ve 3-4 dakika haşlayın. Daha sonra tuz ve karabiber ile karıştırıp, yufkanın içini doldurun.

Tarif Kategorileri

Hamur İşi Tarifleri Çay Saati Tarifleri Börek Tarifleri Öğle Yemeği

Benzer Tarifler

Kapalı börek
Lobyani (Barbunya Böreği)
Adana böreği
Tis Böreği
Peta böreği
Haşhaşlı ve yeşil mercimekli çıtır börek