Duxelle Pirzola
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 1 saat
Kaç Kişilik: 2 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Fransız mutfağına özgü bir sos olan duxelles, genellikle dana etiyle birlikte kullanılır. Bu sosun ana malzemeleri çok ince bir şekilde kıyılmış mantar ve soğandır. Ot olarak ise mercanköşk veya kekik eklenir. İsteğe göre hindistan cevizi tozu ve karabiberle tatlandırılabilir. Duxelles sosu, yoğun mantar aroması içermektedir. Malzemeler hazırsa, Şef Mehmet Yalçınkaya'dan dana duxelle pirzola tarifi için detaylara geçebiliriz.

Alternatif olarak marinatlı dana pirzola, kuzu pirzola ve levrek pirzola tarifini de deneyebilirsiniz.

Duxelle Pirzola Tarifi İçin

Malzemeler

Üst malzemeler için:

Duxelle ganaj:

Sosu için:

Duxelle Pirzola

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Üst malzemelerin hepsini tavla zarı büyüklüğünde doğrayın ve tuzlayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
  2. Önceden ısıtılmış 90 derecedeki fırında 40 dakika süreyle kurutun. Fındık, yer fıstığı ve pankoyu bir tavaya alın ve altın rengi olana dek kavurun.
  3. Duxelle için bütün mantarların saplarını temizleyin, kabuğunu soymadan ve yıkamadan rondoda küçük parçacıklar haline gelene kadar çekin ve sarımsağı ekleyin.
  4. Daha sonra kuru ve kızgın bir tavaya alarak 4 dakika soteleyin. Ocaktan alarak taze kekik, tuz ve karabiberi ilave edin.
  5. Tüm sos malzemesini bir tencereye alın ve yoğun bir kıvam elde edene dek orta ateşte pişirin.
  6. Pirzolayı; tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine ettikten sonra kızgın bir tavaya alarak mühürleyin.
  7. Aynı tavada biberiye, taze kekik ve tereyağını erittikten sonra pirzolanın üstüne sürün.
  8. Pirzolayı servis tabağına alın ve üzerine duxelle mantarı sürün. Son olarak kurutulan ve kavrulan tüm malzemeyi en üste eşit şekilde dağıtarak servis edin.
  Servis Önerisi
  • Patates püresi ya da patates kızartması ile birlikte servis edebilirsiniz. 
  Püf Noktası
  • Etleri dinlendirdikten sonra mutlaka oda sıcaklığında bekletin.
  • Mühürleme işlemini yüksek ateşte uygulayın. Mühürleme esnasında ete çatal bıçak batırmayın.
  • Farklı bir şekilde pişirmek için, pirzolaları tereyağında soteleyin. Pişirme işleminin sonlarına doğru 4 yemek kaşığı duxelle sosu ilave edin ve hepsini birlikte pişirin.

Tarif Kategorileri

Kırmızı Et Yemekleri Et Tarifleri MasterChef Tarifleri Davet Yemekleri Akşam Yemeği

Benzer Tarifler

Bulgurlu Dana Yanak
Izgara Dana Ciğer
Şehzade Kebabı
Geleli Kebabı
Geschnetzeltes Züricher Art
Lüle Kebabı