Ev Yapımı Domates Sosu Tarifi
Selin Hıdır
1409 Tarif       0 Takipçi
 Ev Yapımı Domates Sosu Tarifi
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Mevsiminde toplanmış domateslerin mis kokusunu sofranıza taşımak, katkı maddesi içermeyen doğal bir lezzetle yemeklerinizi zenginleştirmek istiyorsanız, bu ev yapımı domates sosu tarifi tam size göre! İster makarnaların vazgeçilmez sosu, ister fırın yemeklerinin gizli lezzet sırrı olarak kullanın; çok yönlü bu ev yapımı domates sosu tarifi, hem günlük tariflerinizin lezzetini ikiye katlayacak hem de kış aylarında yazı sofranıza taşıyacak. Doğal, pratik ve nefis! Peki; ev yapımı domates sosu nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

Domates Soslu Biber Turşusu tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon ev yapımı domates sosu kaç kaloridir?

Bir porsiyon ev yapımı domates sosu 35 kaloridir.

Ev Yapımı Domates Sosu Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Ev yapımı domates sosu tarifi malzemeleri için alternatif öneriler:

Domates yerine:

Soğan yerine:

Sarımsak yerine:

Baharat alternatifleri:

Zeytinyağı yerine:

Şeker yerine:

Ev Yapımı Domates Sosu Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Domateslerin kabuklarını kolayca soymak için üzerlerine bıçakla küçük bir çarpı atın ve 1-2 dakika kaynar suda bekletin. Ardından soğuk suya alıp kabuklarını soyun. Küçük küpler halinde doğrayın.
  2. Zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın. Soğanları ekleyip pembeleşene kadar soteleyin. Ardından sarımsakları ekleyin, birkaç saniye daha kavurun.
  3. Doğranmış domatesleri tencereye alın. Tuz, şeker, karabiber ve diğer baharatları da ekleyin. Orta ateşte ara ara karıştırarak domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirin (yaklaşık 30–40 dakika).
  4. Sos yeterince koyulaştıysa ocaktan alın. Daha pürüzsüz bir doku istersen el blenderından geçirebilirsin.
  5. Sosu sıcak sıcak steril kavanozlara doldurun, kapaklarını kapatıp ters çevirin. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra buzdolabında 1 haftaya kadar, derin dondurucuda ise 3–4 aya kadar saklanabilir. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Taze fesleğen ya da parmesan rendesi ile tamamlayarak makarnanın üzerine dökün. Penne, spagetti, rigatoni gibi makarnalarla harika uyum sağlar.
  • Fırına vermeden önce pizza tabanına sürerek hem doğal hem de katkısız bir lezzet elde edebilirsiniz.
  • Fırın köfte, Izgara tavuk, köfteli patates gibi yemeklerin sosu olarak kullanabilirsiniz. Yanına pilav ekleyerek tam bir akşam yemeği menüsü oluşturabilirsiniz.
  • Kızarmış ekmek veya bazlama üzerine sürüp zeytinyağı ve beyaz peynirle servis edebilirsiniz. Üzerine yumurta kırarak domatesli sahanda yumurta da yapılabilir.
  • Önceden hazırlanmış domates sosunu doğrudan tavaya alıp yumurta ekleyerek hızlı bir menemen elde edebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Sosun lezzetini belirleyen en önemli faktör, kullanacağınız domatesin türüdür. Etli ve az sulu domatesler (örneğin: köy domatesi, pembe domates veya san marzano tipi) daha yoğun kıvam ve tat verir.
  • Kabuklar sosun içinde lifli kalır ve hoş bir doku bırakmaz. Kolayca soymak için sıcak suya batırıp soğuk suya alın.
  • Domatesin asidik tadını yumuşatmak için çok az miktarda toz şeker eklemek dengeli bir lezzet sağlar.
  • Fesleğen ve kekik gibi baharatlar domatesle iyi uyum sağlar ama fazla eklendiğinde sosun doğallığını bastırabilir. Ölçülü kullanın.
  • Sosu uzun süre kısık ateşte pişirmek lezzetini artırır. Koyulaştırmak için domates salçası da ekleyebilirsiniz (isteğe bağlı).
  • Daha pürüzsüz bir sos için piştikten sonra el blenderı ile çekin. Rustik bir yapı istiyorsanız doğrudan bırakabilirsiniz.
  • Kavanozda saklayacaksanız mutlaka steril kapak ve cam kavanoz kullanın. Kapattıktan sonra ters çevirip soğumaya bırakmak, vakumlama sağlar.

Tarif Kategorileri

Yemek Tarifleri Sos Tarifleri Pratik Yemek Tarifleri Domatesli Tarifler Atıştırmalık

Benzer Tarifler

Binada Sos Tarifi
Acılı Chili Sos Tarifi
Sezar Sos Tarifi
Hollandez Sos Tarifi
Tarator Sos Tarifi
Ev Yapımı Pesto Sos Tarifi