Masa Başı Çalışanlar İçin Egzersiz Önerileri

Fizyoterapist Necdet Döner

Lezzet.com.tr Yazarı fizyoterapistnecdetdoner@gmail.com
Masa başı çalışanlar hangi hareketleri yapmalıdır? Masa başında yapılan hareketler nelerdir? İşte, Fizyoterapist Necdet Döner'den masa başı çalışanlar için egzersiz önerileri:

Ofis ortamında uzun saatler boyunca hareketsiz çalışmak bazı kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarını da beraberinde getiriyor. Toplumda çok sık rastladığımız şikayetlerden olan boyun, omuz ve bel ağrıları kişilerin bir kısmının meslek grubu masa başı çalışan kişilerdir. Hem masa başında çalışmak hem de boyun, omuz ve bel ağrısını en aza indirmek için sizlere bugün harika egzersiz önerilerinde bulunacağım.


Masa başı çalışanlarda bilgisayar kullanımında kişiler klavye ve fare kullanımında ellerden çok omuz bölgesindeki adeleleri çalıştırıyor adeleler kasılıp tekrardan gevşeyememesi sonucu kan dolaşımını olumsuz etkiliyor adele spazmı oluşuyor. İlerleyen zamanlarda kronik ağrıya dönüşüyor. O bölgedeki adelenin gevşeyip kan dolaşımının normalde dönmesi gerekiyor ki ağrı geçsin.  Hatta bazen boyun ağrılarını baş ağrıları da eşlik edebiliyor bu kez kişinin iş hayatı de olumsuz etkileniyor. Az sonra bahsedeceğim egzersizlerle beraber bu şikayetleri en aza indireceğiz. Masa başı çalışanların her yarım saatte bir yerinden kalkıp az da olsa yürüyüp hareket etmesi gerekiyor. Masa başı çalışanlarda bu tür ağrılara sebep olabilecek nedenler arasında yanlış oturma, uzun süreli aynı pozisyonda kalma, omuz kol ve belin yanlış pozisyonlanması, klavye fare gibi donanımların yanlış kullanılması risk faktörleri arasında yer almaktadır. Peki masa başı çalışanların ofiste yapabilecekleri birkaç egzersizi anlatayım.


Masa Başı Çalışanlar İçin Egzersiz Önerileri

  1. Boyun egzersizi olarak başlayalım. Elinizle başınızı yana doğru yatırın ve elinizle baskı uygulayarak boynunuzu gerin son noktada birkaç saniye tutun ve on tekrar yapın. Aynı şekilde boynunuzun diğer tarafını da gererek devam edin. İş yerinizde 2-3 saatte bir yapabilirsiniz.
  2. Sandalyenize oturun her iki ayağınızı uzatın ve ardından gaza basıyormuş gibi ayaklarınızı itin ve kendinizle doğru çekin. On beş tekrar olacak şekilde bu egzersizi de yapalım.
  3. Bu egzersizi ister ayakta isterseniz oturur pozisyonda yapabilirsiniz. Her iki omzunuzu kulaklarınıza doğru çekin yavaşça indirin bunu da on tekrarlı olacak şekilde yapalım.
  4. Ellerinizi ensenizde kenetleyin. Her iki dirseğinizi geriye doğru götürmeye çalışın son noktada birkaç saniye bekleyin ve yavaşça bırakın aynı şekilde bu hareketi de on tekrar olacak şekilde yapalım.  
  5. Ofis çalışanı iseniz bu tür egzersizlerle yukarı bahsetmiş olduğumuz rahatsızlıkları en aza indirebilir hatta tamamen ağrılarınızın geçmesine yardımcı olacaktır.


Şunlara da göz atın;

  1. Şınav çekmenin faydaları nelerdir?
  2. Yüzmenin faydaları neler?
  3. Göbek eritme hareketleri
  4. Boyun ağrısına ne iyi gelir?
  5. Sırt ağrısı nasıl geçer?

Haber Kategorileri

Sağlıklı Yaşam