Yumurta Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Yumurta alerjisi nedir, kimlerde görülür? Yumurta alerjisi belirtileri nelerdir? Yumurta alerjisi nasıl anlaşılır? İşte, yumurta alerjisi olanlarda görülen en yaygın belirtiler:

Gıda Alerjisi Araştırma ve Eğitimine göre, yumurta alerjisi ABD'deki çocuklarda en yaygın görülen alerjidir. Özellikle çocukluk döneminde görülen yumurta alerjisi, yumurtanın içeriğindeki proteinlerin bağışıklık sistemi tarafından zararlı tanımlanması yüzünden ortaya çıkar. Yumurta beyazı, 20'den fazla glikoprotein içeren bir besindir. Yumurta alerjisi testiyle, hastanın hangi proteine alerji gösterdiği tespit edilir. 

Yumurta Alerjisi Kimlerde Görülür?

Yumurta alerjisi, aslında herkeste görülebilecek bir alerjidir. Ancak bazı kişilerin yumurta alerjisine yakalanma riski, diğer bireylere göre daha yüksektir.

  1. Yaş: Yumurta alerjisi, çocuklarda daha fazla görülür. Fakat çocukların çoğu 16 yaşına kadar bu alerjiyi aşar.
  2. Genetik: Ebeveynlerden birinde gıda alerjisi veya mevsimsel alerjiler varsa, çocuklarda yumurta alerjisi görülmesi riski artar.
  3. Cilt: Çocuğunuzda cilt sorunları varsa, özellikle de egzama görülüyorsa, gıda alerjisine yakalanma riski daha fazladır.

Yumurtanın Hangi Kısmı Alerjiye Neden Olur?

Yumurtanın hem sarısı, hem de beyaz alerjiye sebep olabilir. Ancak yumurta beyazı alerjisi, sarıya göre daha fazla görülür. Yumurta çeşitleri içinde en fazla alerjiye neden olan, tavuk yumurtasıdır. Yumurta alerjisi olan kişilerde tavuk başta olmak üzere, diğer gıdalara karşı da alerji olabilir.

Yumurta Alerjisinin Hafif Belirtileri

Yumurta alerjisinde görülen reaksiyonlar, kişiden kişiye göre değişir. Bu belirtiler yumurtayı yedikten birkaç dakika sonra çıkabileceği gibi, 1-2 saat sonra da kendini gösterebilir. Ayrıca bu belirtiler kimi insanda hafif, kimi insanda ise şiddetli olarak görülebilir. Yumurta alerjisinde görülen hafif belirtiler şu şekildedir;

  1. Yüzde veya vücutta kurdeşen
  2. Burun tıkanıklığı
  3. Öksürük
  4. Mide bulantısı (bazen kusma)
  5. Kramplar
  6. Solunum yetmezliği

Yumurta Alerjisinin Şiddetli Belirtileri

Bazı durumlarda, yumurtaya karşı şiddetli belirtiler görülebilir. Buna 'anafilaksi' denir. Bu belirtiler aniden gelişebilir ve birden fazla vücut fonksiyonunu etkileyebilir. Şiddetli belirtiler potansiyel olarak hayatı tehdit ettiği için, kısa sürede müdahale edilmesi gerekir. Yumurta alerjisinin şiddetli belirtileri şu şekildedir;

  1. Dil ve dudakların şişmesi
  2. Boğaz daralması
  3. Nefes zorluğu
  4. Baş dönmesi
  5. Kan basıncının hızla düşmesi
  6. Bilinç kaybı

Anafilaksi durumunda hemen doktora başvurulmalı ve doğru tedavi uygulanmalıdır.

Yumurta Alerjisi Nasıl Önlenir?

Yumurta alerjisini önlemek için, bireylerin yumurta ve yumurta içeren besinlerden uzak durması gerekir. Ayrıca hazır ürün satın alırken mutlaka içindekiler kısmı okunmalı, ürünün içinde yumurta ve bileşenleri olmadığından emin olunmalıdır. 


Önemli Not: Yumurta alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız, kesin tanı ve tedavi için en kısa sürede uzman doktora başvurun.


Şunlara da göz atın;

  1. Gluten alerjisi nasıl anlaşılır?
  2. Sonbahar alerjisine ne iyi gelir?
  3. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?
  4. Zehirli mantar nasıl anlaşılır?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı