Taze Demirhindi Nasıl Saklanır?
Demirhindi bitkisi Türkiye’de genellikle şerbet yapımında kullanılsa da oldukça sağlıklı ve faydalı olan demirhindiyi taze şekilde satın aldıysanız nasıl saklayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Sizler için anlattık. İşte, taze demirhindi nasıl saklanır:

Demirhindi, dünyanın her yerindeki mutfaklarda sıklıkla kullanılan bir bitkidir.  Batılıların "tamarind" dedikleri, bizdeki eski adıyla "temr-i hindi", yani Hint hurması isimli demirhindi meyvesinden yapılıyor. Demirhindi tropik ülkelerde yetişen kalın gövdeli, zümrüt yeşili yapraklı bir sıcak iklim ağacı. Anavatanı Afrika'nın doğusu, Habeşistan olduğu tahmin ediliyor ise de bugün bütün tropikal bölgelerde yetişiyor.

Demirhindi aktarlarda, mevsiminde manavlarda ve marketlerde taze ya da kuru olarak satılır. Aynı zamanda püre halinde de satılabilir.

Demirhindi kabukları, yediğimiz yumuşak hamura sarılmış tohumlar içerir. Ancak bu meyve benzeri posa hızla bozulur - genellikle bir hafta içinde. Demirhindiyi başka herhangi bir meyve gibi düşünün: Birkaç gün içinde yemeyi planladığınız sürece, rafta, açıkta, kabuğunda saklamakta sorun yoktur. Sıcak hava olgunlaşma sürecini hızlandıracağından demirhindinizi serin bir yerde saklayın. Ancak genel olarak konuşursak, kısa sürede çürüyecekleri için demirhindi kabuklarını kilerde saklamanız önerilmez. Demirhindi, buzdolabında üç aya kadar kapalı bir kapta saklanabilir.

Demirhindi Saklamak İçin Diğer Yöntemler

Ayrıca demirhindi çekirdeklerini kabuklarından çıkarıp ağzı kapalı bir kapta dondurucuda bir yıla kadar saklayabilirsiniz, sonrasında lezzetleri bozulmaya başlar. Diğer bir seçenek de bölmeleri sağlam tutmak, plastik sargı veya alüminyum folyoya sıkıca sarmak ve hava geçirmez bir plastik torbada dondurmaktır. Demirhindi baklaları çok az su içerdiğinden, dondurucu yanması olası değildir.

Taze demirhindi, ömrünü uzatmak için tuzda da saklanabilir. Demirhindi tohumlarının posasını soyun ve küçük parçalar halinde yuvarlayın. Her bir parçayı tuzla doldurun, sonra küçük bir top haline getirin ve daha fazla tuzla birlikte toprak bir kaba koyun. Bu şekilde saklanırsa iki yıla kadar saklanmalıdır.


Lezzetini daha uzun süre korumak için taze demirhindi ile kendi demirhindi ezmenizi de yapabilirsiniz. Demirhindi posasını yarım saat sıcak suda bekletin, ardından posayı ezin ve sert liflerden kurtulmak için süzün. Altı aya kadar buzdolabında saklamadan önce kalan macunu sterilize etmek için kaynatın.

Ekşi koku ve sümüksü doku muhtemelen sizi uyaracağından, demirhindinizin bozulup bozulmadığı açık olmalıdır. Bu yüzden ne olursa olsun serin ve kuru bir yerde sakladığınızdan emin olun.

Şunlara da göz atın;

  1. Demirhindinin faydaları nelerdir?
  2. Karahindibanın faydaları nelerdir?
  3. Ökse otunun faydaları nelerdir?
  4. Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Zeytinyağlı Yaprak Sarmanın 8 Püf Noktası
Kızılcık Nasıl Kurutulur: Güneşte ve Fırında Kızılcık Kurutma Teknikleri
Kabak Spagetti Tarifleri: 5 Farklı Kabak Spagetti
Mangalın Yanına Ne Gider? Mangal Yanına Yakışacak 10 Tarif
Bir Diyetisyen Enerjiyi Artırmak İçin En İyi Kahvaltılık Yiyecekleri Paylaştı
Eskişehir Kahvaltı Mekanları: En İyi 8 Mekan