Bozulmuş süt ekşi bir kokuya ve kesilmiş bir görünüme sahiptir. Taze süt ise akışkan ve homojen bir yapıda olur. Süt kaynatıldığında hemen kesiliyorsa bu, bozulduğunun kesin işaretidir.
Bozulmuş süt ekşi, keskin ve rahatsız edici bir koku yayar. Taze süt neredeyse kokusuzdur, hafif tatlımsı bir koku olabilir. Burnunu yakıyorsa ya da yoğurt gibi kokuyorsa, kesin bozulmuştur.
Sütün renginde değişim varsa (sarımsı, griye dönük) ya da içinde pütürcükler, topaklanma görülüyorsa bu da bozulma belirtisidir.
Taze süt akışkandır. Eğer süt koyulaşmış, kesilmiş ya da yoğurt gibi kıvam almışsa artık içilmemelidir.
Sütü hafifçe ısıttığında hemen kesiliyorsa (parçalanıp suyu ayrılıyorsa) bu da kesin bozulduğuna işarettir.
Şunlara da göz atın:
4 Kutu Sütten Kaç Tencere Yoğurt Çıkar?