Poğaça, Türk mutfağının vazgeçilmez hamur işlerinden biri olarak kahvaltı sofralarından çay saatlerine kadar her anı renklendirir. Doğru malzemeler ve iyi bir hamur tekniğiyle hazırlanan poğaçalar, her lokmada puf puf kabararak sofralarınıza hem lezzet hem de görsel şölen katar. Peynirli, patatesli, zeytinli veya kıymalı iç harçlarla çeşitlendirebileceğiniz poğaçalar, hem pratik hem de doyurucu bir seçenek sunar. İşte puf puf kabaran 10 nefis poğaça tarifi..
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (sarısı üstü için, beyazı hamura)
4,5–5 su bardağı un
100 gr eritilmiş tereyağı
Susam
İç harç için:
Beyaz peynir veya zeytin ezmesi (veya dilediğiniz bir malzeme)
Yapılışı:
Ilık su ve sütle mayayı aktive edin. Sıvı yağ, yumurta beyazı ve tuzu ekleyip unla yumuşak bir hamur yoğurun ve 1 saat mayalanmaya bırakın. Hamurdan parçalar koparıp iç harcı koyarak şekil verin. Üzerine eritilmiş tereyağı sürüp fırın tepsisine dizin, yumurta sarısı ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20-25 dakika altın rengini alana kadar pişirin.
Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı kuru maya
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
7 su bardağı un
İç harcı için;
Maydanoz
Beyaz peynir
Üzeri için;
Yumurta sarısı
Susam
Yapılışı:
Ilık süt, şeker ve mayayı karıştırıp 10 dakika bekletin. Sıvı yağ, tuz ve yumurtayı ekleyip unla yumuşak bir hamur yoğurun ve 1 saat mayalandırın. Hamuru bezeler halinde açın, iç harcı koyup kapatın ve tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 25 dakika pişirin.
Malzemeler
3 su bardağı un (yaklaşık)
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket instant kuru maya (10 gr)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
İç harcı için:
Beyaz peynir ve maydanoz (isteğe bağlı)
Üzeri için:
Susam, çörek otu
Yapılışı:
Ilık süt, maya ve şekeri karıştırıp 5 dakika bekletin. Sıvı malzemeleri ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun, 45 dakika mayalandırın. Hamurdan parçalar koparıp iç harcı koyup şekil verin, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı, susam ve çörek otu serpin. 180°C fırında 20-25 dakika pişirin.
Malzemeler
1 paket yaş maya (42 gr)
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
3,5-4 su bardağı un
1 yumurta (akı hamura, sarısı üzerine sürmek için)
İç harcı (isteğe bağlı):
Beyaz peynir ve maydanoz
Zeytin veya başka sevdiğiniz iç malzemeler
Yapılışı:
Ilık süt ve suyla mayayı ve şekeri karıştırıp 10 dakika bekletin. Sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyip unla yumuşak bir hamur yoğurun, 1 saat mayalandırın. Hamurdan parçalar koparıp iç harcı koyun, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı ve isteğe göre susam veya çörek otu serpin. 180°C fırında 20-25 dakika pişirin.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant kuru maya (veya 1/2 paket yaş maya)
1 adet yumurta (akı hamura, sarısı üzeri için)
5,5 – 6 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
İç Harç için:
Beyaz peynir
Kaşar peyniri
Patates püresi
Zeytin ezmesi
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Çörek otu veya susam
Yapılışı:
Ilık süt, su, şeker ve mayayı karıştırıp 5–10 dakika bekletin. Sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyip unla yumuşak bir hamur yoğurun, 45–60 dakika mayalandırın. Hamurdan parçalar alıp iç harcı koyun, tepsiye dizin ve 15–20 dakika dinlendirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörek otu serpin. 180°C fırında 20–25 dakika pişirin.
Malzemeler
2,5 su bardağı un (aldığı kadar, kontrollü ekleyin)
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket instant kuru maya (10 gr)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
Üzeri için:
Mavi haşhaş veya çörek otu
Yapılışı:
Ilık su, şeker ve mayayı karıştırıp 5–10 dakika bekletin. Un, sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun, 1 saat mayalandırın. Hamurdan parçalar alıp şekil verin, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu veya haşhaş serpin. 180°C fırında 20–25 dakika pişirin.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (10 gr)
1 yumurta (sarısı üzerine, beyazı hamura)
5–5,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
İç harcı için:
Beyaz peynir veya lor peyniri
Maydanoz (ince kıyılmış)
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı su
Kavrulmuş susam
Yapılışı:
Ilık süt, su, sıvı yağ, şeker, yumurta beyazı ve mayayı karıştırın. Tuz ve unu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun, 40–45 dakika mayalandırın. Hamurdan parçalar alıp iç harç koyun ve kapatın. Poğaçaları pekmezli suya batırıp susama bulayın, tepsiye dizin. 180°C fırında 25–30 dakika pişirin.
Malzemeler
2 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu (10–12 g)
1 tatlı kaşığı tuz
İç harç için:
Beyaz peynir veya lor peyniri
ince doğranmış maydanoz
Üzeri için:
Susam
Yapılışı:
Yoğurt, sıvı yağ ve yumurta akını karıştırın. Un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan parçalar alıp iç harç koyun, kapatıp tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. 180°C fırında 20–25 dakika pişirin.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı toz maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta (sarısı üzerine, beyazı hamura)
5–6 su bardağı un (kontrollü eklenmeli)
Yapılışı:
Ilık süt, su, şeker ve mayayı karıştırıp 5 dakika bekletin. Sıvı yağ, yumurta beyazı ve tuzu ekleyin, unla yumuşak bir hamur yoğurun ve 30 dakika mayalandırın. Hamurdan parçalar alıp tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörek otu serpin. 180°C fırında 20–25 dakika pişirin.
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta (akı içine, sarısı üzerine)
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya (10 g)
3-3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
İç harcı (isteğe bağlı):
Beyaz peynir ve maydanoz
Zeytin veya kaşar peyniri
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Susam veya çörek otu
Yapılışı:
Ilık süt, sıvı yağ, yumurta akı, tuz ve şekeri karıştırın, mayayı ekleyip bekletin. Unla yumuşak bir hamur yoğurun ve 30-40 dakika mayalandırın. Hamurdan parçalar alıp iç harç koyun, tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam veya çörek otu serpin. 180°C fırında 20–25 dakika pişirin.
Şunlara da göz atın:
Sütsüz Yumurtasız Poğaça Tarifi
Tek Hamur 3 Farklı Çeşit Poğaça Tarifi
3-2-1 Ölçüsüyle Bayatlamayan Poğaça Tarifi