Kahvaltı sofralarının yıldızı pankek, pratik yapımı ve lezzetiyle hem çocukların hem yetişkinlerin favorisidir. Peki; tam kıvamında, kabarık ve yumuşacık bir pankek nasıl yapılır? İşte pankek yapmanın püf noktaları!
Pankek; yumurta, süt, un, şeker ve kabartma tozu karışımından oluşan bir hamurun tavada pişirilmesiyle yapılır. Karışım homojen olmalı ve tavaya kepçe yardımıyla dökülerek arkalı önlü pişirilir.
Amerikan tarzı orijinal pankek; yumurta, süt, un, şeker, kabartma tozu ve bir tutam tuzla yapılır. Vanilin ve eritilmiş tereyağı da eklenebilir. Puf puf kabarır ve kalın olur.
Hamurun çok çırpılmaması, tavaya ilk döküldüğünde kabarcıklar oluşana kadar pişirilmesi ve yapışmaz yüzeyli tavada kısık ateşte pişirilmesi en önemli püf noktalarıdır.
Yapışmaz yüzeye sahip, düz ve geniş bir tavada yapılmalıdır. Teflon ya da granit tavalar idealdir.
2 yumurta, 2 su bardağı süt, 1,5 su bardağı un ve bir çimdik tuz çırpılır. Tavaya ince bir tabaka halinde dökülür, ince ve esnek bir hamur elde edilir. Pankekten daha ince ve sütsü bir yapıya sahiptir.
Granit veya kaliteli teflon tava tercih edilmelidir. Isıyı eşit dağıtması ve yapışmayı önlemesi önemlidir.
Bazı tariflerde süt yerine yoğurt veya süt-yoğurt karışımı kullanılır. Daha yoğun ve hafif ekşimsi bir tat verir, kıvamı da biraz daha tok olur.
Bal, reçel, çikolata sosu, meyveler (muz, çilek, yaban mersini), fındık ezmesi, krem şanti ya da tuzlu versiyonlarda peynir ve zeytin ile servis edilebilir.
Şunlara da göz atın: