Pratik Çorba Tarifleri: Mutlaka Denemeniz Gereken 15 Nefis Çorba Tarifi
Pratik çorba çeşitleri nelerdir? İşte, yemeğe sıcak bir başlangıç yapmanızı sağlayacak, birbirinden lezzetli ve pratik 15 çorba tarifi:

Çeşit çeşit yemeklerle donatılacak bir sofranın ilk konuğudur çorbalar. Aynı zamanda sofraya gelen ana yemeklerin de en lezzetli tamamlayıcısıdır. Geleneksel mutfağımızda özel bir yere sahip olan çorba tarifleri, zengin içeriği ve kolay yapımıyla ülkemizde çok sevilir. 'Her derde deva' deyiminin sofradaki karşılığıdır. İşte, tam da bu yüzden sizler için pratik çorba tariflerini derledik. İşte, mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken 15 nefis çorba tarifi:


  1. Yüksük Çorbası


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı domates salçası
  2. 2 yemek kaşığı tereyağı
  3. 2 su bardağı mantı 
  4. 2 su bardağı haşlanmış nohut
  5. 5 su bardağı et suyu
  6. 3 çay kaşığı kuru nane
  7. 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  8. 2 çay kaşığı tuz
  9. 1 adet soğan 
  10. 1 diş sarımsak


Yapılışı: Soğan ve sarımsaklar kavrulur ardından salca eklenir ve kokusu çıkıncaya dek kavrulur. Baharatlar eklenir. Nanenin kokusu çıkması beklenir ardından önceden hazırlanmış et su eklenir ve mantı ve nohut eklenerek haşlanıncaya kadar pişirilir. Kıyılmış maydanoz ile servis edebilirsiniz. 


  1. Analı Kızlı Çorbası


Malzemeler;

  1. Dış köftesi için:
  2. 1, 5 su bardağı ince bulgur
  3. 1 yumurta
  4. Tuz
  5. 3 yemek kaşığı un
  6. İç malzemesi:
  7. 200 gram kıyma
  8. 1 orta boy soğan
  9. Toz biber
  10. Tuz ve karabiber
  11. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  12. 200 gram haşlanmış et (suyunu kullanmak için)
  13. 1 yemek kaşığı biber salçası
  14. Sıvı yağ ve tuz
  15. Et suyu 
  16. Kimyon 


Yapılışı: Dış köftesini yapmak için bulgur ıslatılır. Islatmak için ılık su kullanılır. Yumuşadıktan sonra içerisine salça ve baharatlar eklenir ve yoğrulur. Ardından yumurta ve un eklenir ve tekrar yoğrulur. Ayrı bir tavada soğan kıyma kavrulur ve baharatlarla tatlandırılır. Soğutulur. Bulgur karışımını açıp içine kıymalı harçtan koyulur ve kapatılır. Hamurdan boş olarak da küçük boyutlarda yapılır ve un serpilmiş tepsiye konulur. Un yapışmasını önleyecektir. Yapılan köfteler pişene kadar haşlanır. Ayrı bir tencereye yağ ve salça alınır ve kavrulur. Üzerine et suyu köfteler ve nohutlar eklenir. Köfteler ve pişip malzemeler özdeşleşince altı kapatılır.  


  1. Ayran Çorbası


Malzemeler;

  1. 250 gr haşlanmış buğday
  2. 200 gr haşlanmış nohut
  3. 100 gr mısır
  4. 1 demet dereotu
  5. Yoğurt
  6. Soğuk su
  7. Tuz


Yapılışı: Önceden ıslatılmış ve ardından haşlanmış buğday, nohut ve mısır, yoğurt ile karıştırılır. Su eklenir tuz ve dereotu eklenerek karıştırılır. Kıvamını damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz.


  1. Bacaklı Çorba


Malzemeler;

  1. 1 yemek kaşığı tereyağı
  2. 1 adet kuru soğan
  3. 1 yemek kaşığı domates salçası
  4. 1 yemek kaşığı biber salçası
  5. 6 su bardağı et suyu
  6. 1 su bardağı yeşil mercimek
  7. 1 tatlı kaşığı tuz
  8. 1 tatlı kaşığı pul biber
  9. 1 tatlı kaşığı toz biber
  10. 1 tatlı kaşığı nane
  11. 1 su bardağı erişte 
  12. Yoğurt (isteğe göre) 


Yapılışı: Tencereye soğanlar alınır, kavrulur. Üzerine salça eklenir ve baharatlar ile tatlandırılır. Nanenin kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine varsa et suyu yoksa normal su eklenir. İçerisine yeşil mercimekler atılır ve pişmeye yakın oluncaya kadar kaynatılır. Mercimekler tam pişmeden içine erişteler atılır. 15 dakika mercimekler ve hamur pişirilir ve servis edilir.  


  1. Lebeniye Çorbası


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı pirinç
  2. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  3. 1, 5 su bardağı yoğurt
  4. 2 yemek kaşığı un
  5. Tuz
  6. Karabiber
  7. Yarım limon suyu
  8. 5 su bardağı su
  9. Üzeri için;
  10. 200 gr. kıyma
  11. 1 adet soğan
  12. 1 diş sarımsak 
  13. Tuz
  14. Karabiber
  15. 2 Yemek kaşığı tereyağı
  16. 1 tatlı kaşığı nane 


Yapılışı: Pirinçler yıkanarak haşlanır. Pirinçlerin üzerine çorbaya yetecek kadar su eklenir ve tekrar kaynatılır. Suyun içine haşlanmış nohutlar da atılır ve kaynatılmaya devam edilir. Ayrı bir kasede terbiye için un yoğurt limon suyu karıştırılır ve kestirmeden çorbaya eklenir. Çorbaya eklenirken sıcak sudan terbiyeye eklenerek koyulmalıdır. Köftesi için kıyma, soğan, tuz ve karabiberi yoğrulur. Küçük toplar yapılır ve kızgın tereyağında kızartılır. Üzerine nane eklenerek çorbanın üzerine dökülür ve servis edilir.


  1. Anadolu Çorbası


Malzemeler;

  1. Yarım su bardağı aşurelik buğday
  2. Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  3. 2 su bardağı kırmızı mercimek
  4. Yeteri kadar su
  5. 1 adet limonun suyu
  6. 2 kaşık tereyağı
  7. 1 adet soğan
  8. 1 yemek kaşığı biber salçası
  9. 1 yemek kaşığı nane
  10. 1 çay kaşığı pul biber
  11. Tuz
  12. Karabiber  


Yapılışı: Buğday ve nohut önceden haşlanır. Kenara alınır. Ayrı bir tencerede yıkanmış mercimek pişirilmeye bırakılır. Mercimekler piştikten sonra üzerine buğday ve nohut eklenir. Ayrı bir tavada tereyağında soğan ve salça kavrulur. Baharat ile tatlandırılır. Üzerine su ekleyip kaynayan çorba ile birleştirin ve tüm malzemeler özdeşleşinceye dek pişirin.  


  1. Yayla Çorbası


Malzemeler;

  1. 1 fincan pirinç
  2. 7 su bardağı su
  3. 1 su bardağı yoğurt
  4. 1 yumurta
  5. Yarım fincan un
  6. 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  7. 2 yemek kaşığı tereyağı
  8. Tuz
  9. Nane 


Yapılışı: Pirinçler 2 su bardağı su ile haşlanır. Ardından kalan su eklenir. Ayrı bir kasede terbiye için un, yumurta, yoğurda bir bardak su eklenir ve çırpılır. Pirinçler haşlandıktan sonra terbiye ve su ılışlanarak çorbaya aktarılır. Tuz eklenerek kaynatılır ve kapatılır. Ayrı bir tavada tereyağı ve nane yakılır. Dilerseniz bir kısmını üzerine bir kısmını içine koyabilirsiniz.


  1. Tarhana Çorbası


Malzemeler;

  1. 4 yemek kaşığı toz tarhana
  2. 1 yemek kaşığı kuru nane
  3. 7 su bardağı su
  4. 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  5. 1 yemek  kaşığı tereyağı
  6. 1 yemek kaşığı biber salçası
  7. 1 çay kaşığı tuz
  8. 1 diş sarımsak (ezilmiş) 


Yapılışı: Tarhanaları üzerine biraz su ekleyerek açın. İçerisine koymak istediğiniz baharatları ve naneyi de ekleyin. Böylece tarhana hem yumuşayacak, hem de topaklanmayacaktır. Ayrı bir tencereye sıvıyağı ve salçayı ekleyip sarımsakla beraber kavurun. Bir tutam naneyi kokusu çıkana kadar kavurun. İçerisine tarhanayı ekleyin ve çırpma teli ile karıştırın. Üzerine kalan suyu da ekleyip kaynamaya bırakın. Ve servis edin.


  1. Arabaşı Çorbası


Malzemeler;

  1. 300 gr haşlanmış didilmiş tavuk 
  2. 1 yemek kaşığı biber salçası
  3. Pul biber
  4. Kırmızı toz biber
  5. 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  6. 2 kaşık un
  7. 6 su bardağı tavuk suyu veya sıcak su
  8. 1 adet limon suyu
  9. Hamuru için;
  10. 1 litre su
  11. 15 yemek kaşığı un
  12. Tuz


Yapılışı: Hamuru hazırlamak için suyu ocağa alıp haşlayalım. Ayrı bir kapta un ile suyu açarak kaynayan suya karıştırarak ekleyelim. Topaklanma olmamalı, tuzunu da ekleyip kıvam alınca altını kapatalım. Un v suyun kıvamlı olması gerekmektedir. Un miktarını ayarlayabilirsiniz. Un ve su iyice kıvam aldıktan sonra altı kapatılır. Ve zemini ıslanmış tepsiye boşaltılarak birkaç saat bekletilir ve soğutulur. Çorba için tavuk haşlanır, didilir ve suyu kullanılmak üzere ayrılır. Ayrı bir tencereye tereyağı ve un kokusu çıkana kadar kavrulur, salça eklenir. Üzerine tavuk suyu eklenerek kaynatılır. Topaklanmamasına dikkat edilmelidir. Kaynadıktan sonra içerisine didiklenmiş tavuk limon suyu ve baharatlar eklenerek bir taşım daha kaynatılır ve dilimlenmiş hamurla birlikte servis edilir.


  1. Süzme Mercimek Çorbası


Malzemeler;

  1. 2.5 su bardağı kırmızı mercimek
  2. 1 adet patates
  3. 1 adet kuru soğan
  4. 2 kaşık tereyağı
  5. 2 kaşık Ayçiçek yağı
  6. Yarım limon suyu
  7. 1 çay kaşığı Pul biber
  8. 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  9. Tuz
  10. 5 su bardağı sıcak su
  11. 3 su bardağı tavuk suyu
  12. Üzeri için;
  13. Nane
  14. Kırmızı pul biber


Yapılışı: Yıkanmış mercimekler süzülür ve üzerine bir miktar daha su koyularak kaynatılır. Üzerine rendelenmiş ya da birkaç parçaya bölünmüş soğan ve patates, yağ, limon, tuz ve baharatlar eklenerek kaynamaya bırakılır. Tüm malzemeler piştikten sonra bir robottan çekin üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve pul biber ile  servis edilir. 

  1. Kremalı Sebze Çorbası


Malzemeler;

  1. 6 patates
  2. 2 havuç
  3. 2 kırmızıbiber
  4. 1 soğan
  5. 1 domates
  6. 100 gr kereviz sapı
  7. 1.5 litre su
  8. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  9. 50 gr tereyağı
  10. 500 gr pırasa
  11. 300 ml krema
  12. 2 yemek kaşığı kıyılmış frenk soğanı
  13. 1 yemek kaşığı kıyılmış fesleğen
  14. 1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
  15. Tuz
  16. Karabiber


Yapılışı: Patateslerden iki tanesini, soğanı, domates ve suyu tencereye alın ve 25 dakika pişirin. Ezerek süzgeçten geçirin ve suyu ile birlikte geniş bir kaba alın. Kalan patatesleri, biberi, havucu, pırasayı ve kereviz sapını doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Zeytinyağı ve doğradığınız sebzeleri ekleyerek 15 dakika pişirin. Hazırladığınız karışımı ekleyerek 15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve 15 dakika soğumaya bırakın. Blenderdan geçirerek pürüzsüz hale getirin ve tekrar ocağa alarak kaynatın. tuz ve karabiber ekleyin. Kremayı ekleyip 2-3 dakika pişirin. Kruton ve taze otlarla sıcak servis yapın.

  1. Kış Çorbası


Malzemeler;

  1. 200 gr ıspanak
  2. 200 gr brokoli
  3. 2 havuç
  4. 1 kereviz
  5. 1 patates
  6. 1 su bardağı süt kreması
  7. 1 kahve fincanı bulgur
  8. 1/2 demet maydanoz
  9. 15 gr tereyağı
  10. 8 su bardağı su
  11. 1 tatlı kaşığı nane
  12. 1 tatlı kırmızı toz biber
  13. Tuz


Yapılışı: Ispanak, brokoli, havuç, kereviz, patates ve maydanozu temizleyip ince ince doğrayın. Sebzeleri tencereye alın üzerine 8 bardak su ekleyerek haşlayın. Ardından suyunu süzün ve sebzeleri blenderden geçirip püre haline getirin. Sebze suyunu tencereye alıp üzerine bulguru ilave edin. 10 dakika pişirdikten sonra sebze püresini ekleyin. 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra kremayı ekleyin ve tencereyi ocaktan alın. Sos tavasında tereyağını eritin. Nane, toz biber ve tuz ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız sosu, çorbanın üzerinde gezdirin.

  1. Kemik Suyu Çorbası


Malzemeler;

  1. 4 - 5 adet biraz etli dana ya da tercihinize bağlı olarak kuzu kemik
  2. 8 bardak su (içme suyu)
  3. Terbiye etmek için:
  4. 1 buçuk yemek kaşığı un
  5. 1 adet yumurta
  6. 1 adet limon
  7. 2 yemek kaşığı yoğurt
  8. Sosu için:
  9. Nane
  10. Tereyağı


Yapılışı: Öncelikle kemikleri düdüklü tencerede ortalama 45 dakika pişirin. Bu esnada un, yumurta, limon ve yoğurdu bir kasede çırpın. Kemikler piştikten sonra tencereden çıkartın. Kemik suyunu normal bir tencereye alın ve kısık ateşte pişirin. Kemik suyundan 2 kaşık alın ve terbiyeye ekleyin. Daha sonra hazırladığınız terbiyeyi çorbaya yavaş yavaş ekleyin ve hızlı hızlı karıştırın. Kemik suyunu 15 dakika pişirdikten sonra naneli sos ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Gırar Çorbası


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı haşlanmış nohut
  2. 1 su bardağı haşlanmış buğday
  3. 400 gram yoğurt
  4. 2 yemek kaşığı un
  5. 1 adet yumurta
  6. 1 yemek kaşığı tereyağı
  7. 6 bardak su
  8. 1 tatlı kaşığı nane


Yapılışı: Yoğurt, yumurta, un ve bir miktar suyu çırpın. Suyu bir tencerede kaynatın ve yoğurtlu karışıma yavaş yavaş ekleyerek birlikte ocağa alın. Üzerine nohut ve buğdayı ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız çorbanın üzerinde naneli sos gezdirin ve servis edin.

  1. Konsome Çorbası


Malzemeler;

  1. 2 adet kereviz sapı
  2. 1 adet soğan
  3. 250 gr kıyma
  4. 5 dal maydanoz
  5. 2 adet defne yaprağı
  6. 2 litre su
  7. 2 adet yumurta akı
  8. 2 adet havuç


Yapılışı: Soğan, havuç, maydanoz ve kereviz sapını küçük küçük doğrayın. Üzerine kıymayı ekleyerek güzelce yoğurun. Karışımı iri köfte olacak şekilde 2-3 parçaya ayırın ve elinizle şekil verin. Hazırladığınız köfteleri kaynar suya atın ve pişmeye bırakın. Suyun üzerinde oluşan köpükleri toplayın. Pişen çorbayı, tülbentten geçirerek süzün. Çorba berrak bir kıvamda kalmalıdır.


Şunlara da göz atın;

  1. Değişik çorba tarifleri
  2. Doyurucu çorba tarifleri
  3. Diyet çorba tarifleri
  4. İftar için çorba tarifleri
  5. Çorba hazırlarken yapılan hatalar

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?