Mis gibi kokan, içi yumuşacık bir poğaça, kahvaltı sofralarının ve çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Ancak bazen büyük bir hevesle yoğrulan hamurlar, fırından sert ve kuru çıkabilir. Bu can sıkıcı durumun önüne geçmek ise birkaç basit ama etkili yöntemle mümkündür. Peki; poğaçanın sert olmaması için ne yapmalı? İşte cevabı.
Hamura yoğurt veya süt eklemek, poğaçanın yumuşak olmasını sağlar. Sadece suyla yapılan hamurlar genellikle daha sert olur.
Malzemelerin (özellikle yumurta, yoğurt, tereyağı/margarin) oda sıcaklığında olması, hamurun daha iyi yoğrulmasını ve kabarmasını sağlar.
Hamuru çok fazla yoğurmak glutenin sertleşmesine neden olabilir. Hamuru yoğurduktan sonra en az 20-30 dakika dinlendirmek yumuşaklık verir.
Kabartma tozu veya maya kullanıyorsanız, miktarına dikkat edin. Fazlası ya da azı poğaçayı sertleştirebilir. Ayrıca hamurun iyice kabarmasına izin vermek önemli.
Poğaçayı fırında fazla pişirmek kurumasına neden olur. Altı üstü hafif kızardığında fırından alın. Fırından çıktıktan sonra üstünü bir bezle örtmek de yumuşak kalmasına yardımcı olur.
Ek ipucu: Hamura az miktarda sirke ya da limon suyu eklemek de kıyır kıyır ama yumuşak poğaçalar elde etmeye yardımcı olabilir.
Şunlara da göz atın: