Patlıcan dilimlerini hemen kullanmayacaksan suya batırmak kararmayı geciktirir. Kurutma sırasında dilimleri doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak yerine gölge ve havadar bir ortam tercih edebilirsin. Limon suyu veya sirke eklemek, patlıcanın rengini canlı tutar.
Patlıcanları dilimledikten sonra 15–20 dakika kadar tuzlu suda bekletin. Bu, hem acılığını alır hem de kararmasını yavaşlatır.
Bekleme suyuna birkaç damla limon suyu veya biraz sirke eklemek, patlıcanın oksidasyonunu engelleyerek renk kaybını önler.
Dilimlenen patlıcanları sudan çıkarınca hemen kağıt havlu ile iyice kurulayın. Nemli kalırsa kararma riski artar.
Eğer güneşte kurutacaksanız, patlıcanları 1–2 dakika sıcak suda veya buharda hafifçe haşlamak kararmayı azaltır.
Patlıcan dilimlerini üst üste koymadan, aralarında boşluk bırakıp güneşte veya fırında kurutun. Hava sirkülasyonu kararmayı yavaşlatır.
Şunlara da göz atın:
Kuru Patlıcan Dolması Kaç Dakika Haşlanmalı?