Mersin Balığı Yenir Mi?
Aslı Can Kaçar İçerik Editörü
37 Tarif       24 Takipçi
Gövdesi kemikli bir yapıya sahip olan Mersin balığı, yağsız ve sıkı dokuludur. Mersin balığı tüketilebilecek balık türlerinden biridir. Ancak tüketmeden önce kemikleri ve kılçıklı yapısı güzelce temizlenmelidir. Temizleme işleminin ardından doğru şekilde pişirilerek tüketilebilir.

Mersin balığı, bilimsel adıyla Acipenseridae familyasına ait, dünya üzerindeki en eski balık türlerinden biridir. Yaklaşık 200 milyon yıldır varlığını sürdüren bu balık, hem tatlı hem tuzlu suda yaşayabilen yarı göçmen bir türdür. Türkiye’de özellikle Karadeniz, Hazar Denizi ve Tuna Nehri deltası çevresinde rastlanırdı; ancak aşırı avlanma nedeniyle artık nesli tehlike altındadır. Mersin balığının gövdesi uzun, pullar yerine kemiksi plakalarla kaplıdır; burnu mızrak gibidir ve ağzı alt kısımda yer alır. Yavaş büyüyen ve geç olgunlaşan bir balık türüdür.

Mersin Balığı Yenir Mi?

Evet, mersin balığı eti yenebilir; hatta tarih boyunca oldukça değerli sayılmıştır. Ancak günümüzde birçok mersin türü koruma altındadır, bu nedenle doğadan avlanan mersin balığının eti veya havyarı yasaklanmıştır. Yalnızca yasal olarak üretilen çiftlik mersinleri (örneğin Sibirya mersini – Acipenser baerii) gıda amaçlı tüketilebilir. Eti yağsız, sıkı dokulu ve beyaz renklidir. Hafif aromalı, kılçıksız ve pişirildiğinde dağılmayan bir yapıdadır. Bu özellikleriyle hem ızgara, hem füme, hem de fırın yemeklerinde tercih edilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Doğal mersin balıkları (özellikle Karadeniz mersini, Rus mersini, Beluga) koruma altındadır ve avlanması, satılması yasaktır. Yalnızca çiftlikte yetiştirilmiş ve sertifikalı olan türlerin eti veya havyarı yasal olarak satılabilir. Etik olarak da, nesli tükenme tehlikesi altındaki türlerden uzak durmak önemlidir.

  1. Kedi balığı yenir mi?
  2. Aslan balığı yenir mi?
  3. Müren balığı yenir mi?
  4. Yılan balığı yenir mi?
  5. Köpek balığı yenir mi?

Haber Kategorileri

Gıda Güvenliği

Lezzetli Haberler

Barbunya Haşlarken Kararmaması İçin Ne Yapılır?
Barbunya Pilakiye Hangi Malzemeler Konur?
Barbunya Pilaki Sıcak Mı Yenir Soğuk Mu?
Kuru Barbunya Islatırken Tuz Atılır Mı?
Çatalın Boyutu, Tatlının Tadını Değiştirir Mi?
3 Aralık Masterchef Türkiye'de 4. Ceketi Kim Kazandı?