En Etkili Yöntemlerle Kuru Fasulye Nasıl Saklanır?
Kuru fasulye nasıl saklanır? Kuru fasulye dondurulur mu? Pişmiş kuru fasulye buzdolabında nasıl saklanır? Kuru fasulye ne kadar dayanır? İşte, en doğru ve etkili şekilde kuru fasulye saklama teknikleri:

Kuru fasulye, Türk mutfağında sık sık tüketilen bakliyat çeşitlerinden biridir. Sert kabuklara sahip olan kuru fasulye, haşlama sürecinden sonra hem yemek, hem salata, hem de meze olarak kullanılabilir. Bakliyatların genel olarak saklama süresi oldukça uzundur. Ancak yanlış şekilde saklandıklarında, kısa süre içinde böceklenmeler görülebilir. Bu durum fasulyelerin ziyan olmasına yol açabilir. Bu yüzden, hem kuru fasulyeleri, hem de diğer baklagilleri aşağıdaki yöntemlerle saklayabilirsiniz.

Kuru Fasulye Nasıl Saklanır?

  1. Kuru fasulye başta olmak üzere mercimek, nohut gibi bakliyatları en doğru şekilde saklamak için pamuklu bez torbalardan faydalanabilirsiniz.
  2. Bez torbalar, bakliyatların ışık almamasını sağlarken nemlenmesini de önler.
  3. Eğer bez torbanız yoksa, saklamak için cam kavanozlardan faydalanabilirsiniz. 
  4. Bakliyatları temiz, vakumlu ve ağzı kapalı cam kavanozlarda saklamak, böceklenme sorununu giderir. 
  5. Bakliyatları mutlaka serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklamanız gerekir. 
  6. Nemli alanlar, bakliyatların kısa sürede küflenmesini yol açar. 
  7. Kuru fasulyenin nemlenmesini önlemek için, 1 kiloya 1 yemek kaşığı olacak şekilde tuz ekleyin. Tuz, kavanozun içindeki nemi emer ve küflenmeyi engeller.
  8. Kuru fasulyeyi böceklerden uzak tutmak için, kavanozlara kurutulmuş defne yaprağı veya 2 diş sarımsak ekleyebilirsiniz. 
  9. Bakliyat kavanozlarını mümkünse 0-5 derece arasında saklayarak ömrünü uzatabilirsiniz. 
  10. Bakliyatlar, en fazla 15-18 derece sıcaklıkta, karanlıkta ve güneşten ışık bir alanda saklanmalıdır. 
  11. Bakliyatları ocak ve doğalgazdan uzak bir alanda muhafaza edin. Bu şartlar altında, 1-2 yıla kadar saklayabilirsiniz.

Kuru Fasulye Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Eğer bakliyatları doğrudan yemeklerde kullanacağınız şekilde saklamak istiyorsanız, bir gün öncesinden yıkayıp suda bekletin. Ertesi gün kuru fasulyeyi tencereye alın ve üzerine temiz su ekleyerek kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyunu süzün ve oda sıcaklığında bekleterek soğutun. Tamamen soğuyan fasulyeleri, kağıt havlu yardımıyla kurutun. Fasulyeleri tek seferde pişireceğiniz miktarlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetleri vakumlayarak ağızlarını bağlayın ve dondurucuya atın. Üzerine tarih etiketi yapıştırabilirsiniz.

Pişmiş Kuru Fasulye Nasıl Saklanır?

  1. Kuru fasulye yemeğini pişirdikten sonra arta kalanları saklamak istiyorsanız buzdolabına kaldırabilirsiniz.
  2. Tencerenin kapağını hava almayacak şekilde kapatın. 
  3. Kuru fasulyeyi buzdolabında, en fazla 3 gün saklayabilirsiniz. 
  4. İçerisinde et veya pastırma varsa, bu süre en fazla 2 gündür. 
  5. Kuru fasulyenin tadı değişik geliyorsa ve keskin bir koku varsa, yemek bozulmuş olabileceği için tüketmeyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Baklagillerin son kullanma tarihi geçer mi?
  2. Mantı nasıl dondurulur?
  3. Barbunya nasıl saklanır?
  4. Pirincin son kullanma tarihi geçer mi?
  5. Taze makarna nasıl saklanır?

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Zeytinyağlı Yaprak Sarmanın 8 Püf Noktası
Kızılcık Nasıl Kurutulur: Güneşte ve Fırında Kızılcık Kurutma Teknikleri
Kabak Spagetti Tarifleri: 5 Farklı Kabak Spagetti
Mangalın Yanına Ne Gider? Mangal Yanına Yakışacak 10 Tarif
Bir Diyetisyen Enerjiyi Artırmak İçin En İyi Kahvaltılık Yiyecekleri Paylaştı
Eskişehir Kahvaltı Mekanları: En İyi 8 Mekan