Genç ve yeşil çam kozalakları ile hazırlanan kozalak reçeli, doğru bir şekilde yapıldığında hem şifalı, hem de oldukça lezzetlidir. Kozalak reçelinin püf noktaları, kozalak seçiminden pişirme süresine ve şekline kadar değişiklik gösterir. Ayrıca şeker miktarı da son derece önemlidir. İlk defa yapacaksanız, kozalak reçelinin püf noktalarını öğrenmek ve bu adımları takip etmek kıvamı tutturmanıza yardımcı olur.
Kozalak reçeli için, genç, küçük ve yeşil kozalaklar seçilmelidir. Henüz odunsu yapıya ulaşmamış ve sertleşmemiş kozalaklar, reçel yapımına daha uygundur. Kozalakları toplamak için ideal zaman Mayıs ile Temmuz ayları arasıdır. Ancak iklime göre bu durum değişiklik gösterebilir.
Kozalak reçeline geçmeden önce, kozalaklar doğru bir şekilde temizlenmelidir. Önce bol suyla yıkanarak üzerindeki toz, toprak ve reçine kalıntıları arındırılır. Dilerseniz, bu kirleri yumuşatmak için yarım saat sirkeli suda bekletebilirsiniz. Sirkeli su, kozalakları böcek ve mikroplardan arındırır. Ardından suyla durulayarak reçel yapımına başlayabilirsiniz.
Kozalakları birkaç saat boyunca soğuk suda bekletebilirsiniz. Ardından tencerede kaynar suyun içine alarak 5-10 dakika haşlayın. Bu işlem, hem reçineyi azaltır, hem de kozalakların acılığını hafifletir. Ayrıca reçelin lezzetinin daha yumuşak olmasını sağlar.
Pişirme işlemine geçmek için, iyice temizlediğiniz ve haşladığınız kozalakları tencereye alın. Üzerini 2 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Su kaynadıktan sonra 30-60 dakika daha kaynatmaya devam edilir. Kozalaklar yumuşamaya başladığında, elde ettiğiniz suyu saklayın ve içindeki kozalakları süzün. Bu suya şeker ekleyerek tekrar kaynatabilirsiniz.
Kozalakları süzdükten sonra, 1 litre suyun içine 800 gram şeker ekleyin. Orta ateşte karıştırmadan reçel kıvamına gelene kadar pişirin. Kıvamını yoğunlaştırmak için, üzerine birkaç damla limon sıkabilirsiniz.
Reçelin kıvamını anlamak için, bir damla reçeli soğuk tabağa damlatın. Eğer reçel dağılmıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Reçeli hazırladıktan sonra, hala sıcakken steril kavanozlara doldurun. Kavanozların kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek vakumlayın. Reçel, oda sıcaklığına geldiğinde serin ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.
Dilerseniz, kozalak reçeli tarifine göz atarak ölçü bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;